sreda, december 28, 2005

BOŽIČEK OBISKAL KD HOLDING

Današnja objava o prodaji deleža v termoelektrarnah Šoštanj in Brestanica s strani KD Holdinga je vsekakor dobrodošla. Sprva zato, ker so finančni analitiki omenjeni naložbi dolgo časa vrednotili zelo konzervativno, saj nismo vedeli, ali se bo holding tega uspel rešiti ali ne, kot drugo pa zato, ker je to po Mercatorju spet en večji posel, ki bi lahko utegnil konkretneje vplivati na končni izid holdinga.

Poslovni poročili obeh elektrarn razkrivata, da je knjigovodskega kapitala konec leta 2004 pri Termoelektrarni Brestanica bilo skoraj 10 milijard, pri Termoelektrarni Šoštanj pa dobrih 47 milijard tolarjev. Če je KD Holding prodal vsaj po knjigovodski vrednosti, potem se mu obeta preko 10,5 milijard tolarjev kupnine. Ali z drugimi besedami preko 3500 tolarjev na delnico.

Glede na to, da je vrednost posla poslovna skrivnost, lahko o končnem učinku na dobiček samo ugibamo. Letošnji dobiček KD Holdinga bo tako predvsem pod vplivom prodaje Mercatorja, morebitnimi popravki zaradi naložbe v Delo ter seveda današnje prodaje deleža v obeh omenjenih termoelektrarnah...

4 komentarji:

Anonimni pravi ...

Za upati je samo da kupnina nebo spet šla spet v kako "politično" in popolnoma precenjeno naložbo tipa Delo,drugače nam vlagateljem kljub še nekaterim biserom v portfelju nebo do pretiranega smeha ob pogledu na tečajnico.
Matija.

Anonimni pravi ...

Stavka "nismo vedeli, ali se bo holding tega uspel rešiti ali ne" in "prodal vsaj po knjigovodski vrednosti", nekako ne gresta skupaj.
Glede na razporeditev lastniških deležev in donosnosti na kapital teh naložb,kakšnega pretiranega prerivanja in izletavanja s ceno na nakupni strani ni za pričakovati.

bm

Anonimni pravi ...

Holding slovenske elektrarne (HSE) je v četrtek razkril, da je za odkup manjšinskih lastniških deležev od KD Group v termoelektrarnah Šoštanj in Brestanica skupaj odštel 11,5 milijarde tolarjev.

Zgornje so med drugim o tem poslu zapisali pri Delu, cel članek pa je na temle naslovu:
http://www.delo.si/index.php?sv_path=41,36,108954

Tone P.

Anonimni pravi ...

Če je samo na tem poslu ca.6mrd.dobička,če dodamo da so ostale naložbe razen Koloseja dobičkonosne pridemo pod palec gledano do PE med 3-5,kar kljub lastniški strukturi kaže na eklatantno podcenjenost zadeve!Ta zadeva bo(spet)močno potegnila,to je le vprašanje časa in...potrpljenja....
mh

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...