ponedeljek, januar 23, 2006

DEBELJAK - MENEDŽER, KI NE ŽELI BITI LASTNIK?

V soboto smo lahko v Delu prebrali zanimiv članek o odnosu nove uprave Mercatorja do lastniške vloge. V članku je pisalo, da želi novo vodstvo nastopati v vlogi menedžerja in ne lastnika. Ta misel je zanimiva predvsem zato, ker je novi predsednik uprave kljub dejstu, da ne želi peljati zastavljenega projekta delnega menedžerskega odkupa naprej, sam lastnik več kot tisočih delnic Mercatorja...

Pri slabih 38000 tolarjev za delnico to ni majhno premoženje, zato govor o nelastniškem upravljanju ni povsem na mestu. Sicer pa sam način odnosa do lastniških ambicij na žalost razkriva dejstvo, da ima nova uprava točno zastavljene cilje razvoja (prodaja Mercatorja v smislu integracije z južnimi konkurenti), ki so jih po vsej verjetnosti posredovali večji lastniki Mercatorja. Torej se lahko upravičeno vprašamo ali je vloga sedanje uprave samo v vlogi slamnate funkcije?

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Ja, Matej s tem da je on lastnik teh delnic že odlkar je prisel v Mercator - prejšnjo rundo ...

Lp,

Matej Tomažin pravi ...

Vem. Meni osebno se menedžerski odkupi ne zdijo nič slabega, če so izpeljani pošteno. Prav tudi ne trdim, da če vodstveni delavci nimajo take želje, da so kaj slabši.

Pri Debaljaku je njegov paket delnic vseeno dokaj močna motivacija, da razmišlja tudi v smeri lastnika in ne samo menedžerja.

Bo pa seveda čas pokazal kaj se bo izcimilo iz tega projekta...

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...