ponedeljek, oktober 02, 2006

PRIMUS

Upanje ne umre. Danes je bilo skoraj 7 milijard priliva in "stari" vlagatelji so ostali brez 3 odstotkov donosa.

Zakaj upravljavec ni prodal Telekomovih delnic kakšni banki še pred kotacijo oziroma takoj, ko so začela prihajati izstopajoča vplačila? Na koncu bo kratkoročen denar šel ven, hkrati pa tudi kakšen dolgoročni vlagatelj, ki si bo rekel, da bi lahko upravljavec ta problem rešil bolj elegantno.

12 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Pozdravljen Tomaz
Ali bi lahko ta blogg malo bolj podrobno razjasnil oz. razlozil?
Ne razumem tocno kaj bi se lahko pri vsej tej stvari delalo drugace?
Zakaj naj bi stari vlagatelji izgubili 3%?
Zakaj naj bi Primus prodal Telekomove delnice banki.
Kaj naj bi upravljalec delal narobe pri vsem tem?

Ali mogoce ves kam se vlagajo svezi pritoki denarja, ki prihaja te dni v Primus?

Matej Tomažin pravi ...

Kateri Tomaž spet?

Upravljavec bi lahko to s Telekomom predvidil in takoj poknižil razliko in sicer tako, da bi delnice npr. prodal kakšni finančni instituciji (omenil sem kot primer banko). S tem bi na 10 milijard sredstev, kolikor jih je imel, pokasiral okoli 6% dobička. Tako pa jih je samo 3% na 20 milijard. Torej so "stari vlagatelji" prikrajšani za 3%.

Pritoki po mojem ostajajo v depozitih, saj tako kot so prišli bodo po vsej verjetnosti tudi odšli...

Anonimni pravi ...

upravljalec se je med drugim verjetno zavedal moznosti, da ce bi prodal takoj, ko so se zaceli prilivi v pricakovanju arbitraze - in bi potem sel telekom ob kotaciji GOR - kaj pa potem? potem bi folk pred publikumom protestno sezigal lutke upravljalcev :)

skratka tu so razne tihe predpostavke...

- da ko bi zaceli prodajati, vec cena ne bi sla gor

- da bodo vsi novi vlagatelji potem odsli

- da so novi vlagatelji cisto druge osebe kot pa stari

skratka po moje prevec ostro locujes novi / stari, tocko, ko se nehajo eni in zacnejo drugi ter predvsem pogled nazaj in naprej.

situacija vsekakor je odpuljena, kaj je tu "dovolj lepa" resitev, pa verjetno nima splosnega odgovora. ker NI variante, da bi bili zadovoljni vsi udelezeni. zivot je takav, cupav & dlakav.

Anonimni pravi ...

naceloma se sicer taka stvar resuje s kazensko provizijo za "prevec kratkorocne" premike denarja - tujci nekateri to imajo (vendar ne tisti, ki so zdajle prisotni v sloveniji), med slovenskimi pa mislim da to pocne probanka.

seveda potem spet isces ravnotezje, kaj je tista visina kazenske, ki po eni strani prepreci dovolj mnogo arbitraznih situacij in po drugi se ni prevec grozna za ljudi, ki cisto nevtralno pac zal zelijo kmalu dvigniti denar.

jedro problema pa je nacin vrednotenja nalozb, vse drugo je gasenje simptomov. in tu je priloznost, da se izkazejo... ta-da.... ugledni strokovnjaki, najraje doktorji, lahko tudi veckratni.

Matej Tomažin pravi ...

Res je. Ta možnost je obstajala, da bi šel Telekom gor. No, mene bolj zanima kaj si bodo vlagatelji mislili čez en mesec, ko bodo ti ekstra pritoki šli svojo pot (lahko se seveda motim in bodo notri ostali dve leti :) .

Zadovoljni pa seveda niso bili vsi. Je pa lep primer, da je prostega denarja dovolj...saj je po mojem marsikoga presenetil tak priliv...

Anonimni pravi ...

ja, vsekakor je jasno in nesporno sporocilo cele storije to, da je pravzaprav mala malca aktivirati 10 mrd, ce je le motivacija.

Anonimni pravi ...

in kdo je vplačal teh 7 miljard ??

sej vem da ni javno ampak vseebo.

lp

Anonimni pravi ...

7 mrd je verjetno prišlo iz naslova večjih špekulantov in malih investitorjev, ki so sledili obljubam po zaslužku čez noč. Tipičen primer črednega nagona...kad jednom krene...onda krene.

fora je zdej sam v tem kako bodo reagiral. primus je boljši med mešanimi skladi, zvesti investitorji bodo zagotovo ostali noter in se ne bodo obremenjeval zaradi tega. špekulanti pa se bodo naučili, da nobena stvar ni zastonj in vse kar jim preostane je iskanje boljše alternative. tale pdujevska ugodnost, da lahko sedaj menjajo sklade brez prestopnih provizij zna pomagat celit rane. če bo balkanski bog dal, boš zaslužil več v enem tednu v njihovem balkancu kot pa s tole špekulacijo.

še vedno bo ostalo za novoletna darila...

Anonimni pravi ...

No ce bi sel Telekom gor, se to na skladu ne bi verjetno poznalo v celih procentih (glede na vse diskusije in tudi resnejse analize je bilo jasno, da tudi ce bo skok bo kratkotrajen). Med 3% in 6% pa je ze razlika...

Anonimni pravi ...

Danes je Primus zrasel pičlih
1,89%. Opazil sem, da se jih je ogromno uštelo in vplačalo prepozno, saj je bilo tudi v ponedeljek 2.10 za slabih 7 milijard prilivov.

Anonimni pravi ...

ahahaha, samo tole s temi Matjaži in Tomaži je pa crknt...

Anonimni pravi ...

ni receno, da so prisli prepozno, ker je v dnevnem porocilu podatek dejansko "stevilo tock na prejsnji obracunski dan", torej na 29.9.

razlika 6,6 mrd je dejansko razlika vep(2.10.) * ( tocke (29.9.) - tocke(28.9.) )

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...