ponedeljek, junij 05, 2006

SE BO LESK ŽLAHTNIH KOVIN VRNIL?

Od sredine maja, ko smo zaznali zlato nad 700$ ter srebro nad 15$ za unčo, je lesk žlahtnih kovin vse šibkejši. Vrednost zlata je padla za okoli 100$ (preko 10%), srebra za 3$ (preko 20%). To je bilo očitno dovolj, da so se okrepili dvomi o smiselnosti investicij v žlahtne kovine, kar se pozna tudi na samem trgovanju, ki je zadnje dni brez prave smeri.

Ne glede na trenutno stopicanje so problemi ameriškega dolarja še zmeraj prisotni, želje centralnih bank razvijajočih se držav po prerazporeditvi deviznih rezerv pa vse močnejše. Kdaj se bo to poznalo na morebitni višji ceni žlahntih kovin je težko reči, dejstvo pa je, da dodatna razpršitev v portfelju zmanjšuje tveganje.

Kratkoročno bodo nihanja močno pod vplivom politike ameršike centralne banke, ki bo konec meseca ponovno odločala o višini obrestne mere. Morebitna višja obrestna mera bo imela pozitivne posledice za "privlačnost" ameriškega dolarja toda negativne posledice za vzdrževanje hitre rasti domačega gospodarstva kot tudi gospodarstva v razvijajočih se državah. Posledično bi to utegnilo negativno vplivati tudi na žlahnte kovine...

4 komentarji:

Anonimni pravi ...

Kje je graf?!?

Matej Tomažin pravi ...

Kateri graf?

Anonimni pravi ...

Verjetno na podlagi fundamentov kljub temu ostajaš pri (postopnem) vstopu v srebro?

Matej Tomažin pravi ...

Ja. Zgodba, ki se ti zdi smiselna, lahko v padajočem trendu izkoristiš tako, da postopoma kupuješ. Seveda če imaš prosta sredstva.

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...