četrtek, junij 01, 2006

SVETOVNI TRGI

Svetovni trgi so v zadnjih dneh pod vplivom globalne korekcije, za katero pa mnogi investitorji ugibajo ali je le korekcija ali je to znanilec obrata. Sodeč po poslovanju podjetij poslovni rezultati zaenkrat ne kažejo znamenj, da se nam bliža svetovna recesija, zato pa je toliko več dvomov s strani ameriškega gospodarstva.

Če se znotraj te velesile osredotočimo na zadolženost prebivalcev, vse manjšo moč ameriškega dolarja, izrednem trgovinskem deficitu ter na morebitno dodatno višanje obrestnih mer, potem dobimo dobro izhodišče za nove pretrese na ameriškem trgu. Ker pa so svetovni trgi dandanes povezani kot domine, je seveda na kratek rok logično pričakovati usklajeno gibanje svetovnih trgov.

Glede na to, da je prihodnja usoda gibanja trgov neznana, se je bolje osredotočiti na svetle trenutke. Eden izmed teh je poletni oddih, ki pa ga tokrat lahko izkoristimo za premislek o tem, katere dejavnosti niso podvržene morebitnim finančnim pretresom...

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Kaj pomeni šibek dolar za ameriko (za izvoznike je v redu) in kaj za druge države v povezavi z ameriko? Zakaj je prišlo do nizkega dolarja v zadnjem letu?

Matej hvala!

Matej Tomažin pravi ...

Za izvoznike seveda pomeni dobro, za celotno ameriko pa je neto vpliv odvisen. Po ekonomskih teorijah naj bi šibek dolar v neki točki vodil v nižje rasti gospodarstva, saj bi bil uvoz dražji in s tem tudi cene izdelkov, ki bazirjo na uvozu. Sicer bi to nižjo rast reševali izvozniki, ampak vprašanje v kakšnem obsegu.

Za druge države šibek dolar pomeni dvoje: tiste, ki ga imajo veliko v deviznih rezervah slabo, tiste, ki ga nimajo veliko v deviznih rezervah pa ok. Je pa to podlaga za preureditev globalne gospodarske moči (vzpon Kitajske, Rusije).

Do padca dolarja je po mojem mnenju prišlo zaradi vse večje količine dolarjev v obtoku in vse večjega trgovinskega deficita (Amerika več uvozi kot izvozi).

Anonimni pravi ...

Pomoje je nizek dolar poskus poceni vračanja dolga prezadolžene amerike, lahko/in se pa motim.

Matej je, če sm dobr razumel to opisu z drugimi besedami.
Po mojem mnenju se to zna z vmesnimi izjemami še vleči, zato bi jst še mal počaku z nakupom ameriških delnic, ker popravek ni čist končan. Svetle izjeme so pa itak vedno...Pa kmal bo tud objava rezultatov...
Lahko pa posledice vnovčiš na evro borzah,ker se to mora poznati v bilancah evro podjetij. Evro borze se ta trenutek že počasi dvigujejo. Korekcija je bla itak več kot nujna, sam morš met pa živce

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...