ponedeljek, junij 12, 2006

SREBRNA ZGODBA

Pred časom sem zapisal, da je smiselen trenutek za postopno vstopanje v srebro. Danes je srebro dobrih 15% nižje. Priznam, da takega padca nisem pričakoval (iz 15,2$ na 11$ za unčo), kar se mi je seveda ustrezno poznalo na portfelju. Slika za naprej je kratkoročno meglena. Vzdušje vlagateljev je namreč še zmeraj močno povezano s trenutnimi potezami FED-a oziroma obrestnimi merami ter inflacijo:


Dolgoročno pa se privlačnost žlahtnih kovin ni spremenila. Vsaj zame ne...

9 komentarjev:

Anonimni pravi ...

boli boli, upam da se bo pobralo saj tudi sam verjamem v zgodbo in se nisem iztopil iz pozicije.

matej, kaksno je po tvoje mnenje o 'soft commodities' ? mogoce zgodba o ethanolu? (ta teden je v usa ipo 2ge najvecje kompanije, ki se ukvarja s pridelavo etanola - verasun )

drzim pesti za srebro :)

Matej Tomažin pravi ...

Ethanol ima možnost, sam problem je splošne klime. Očitno je malo panog, ki prenašajo trenutno točo.

Anonimni pravi ...

Ob vrhuncu hypea žlahtnih kovin je bilo na strani povpraševanja ca.30% špekulativnega kapitala!Ko je zmanjkalo optimistov(t.j. ko so cene postale neznosne za same producente),so špekulanti(predvsem hedge fondi)hitro obrnili ploščo in pobrali dobičke...sicer pa kot je parafrizirano rekel stari mojster Kostolany je vse psihologija.....razen tega je zelo očitna močna korelacija z delniškimi trgi,ko padajo delnice padajo kovine in obratno,kar je logično,predrage surovine,nažirajo dobičke podjetij in poganjajo inflacijo,kar dviga obresti,ki
nižajo gospodarsko rast in fizično povpraševanje po surovinah....zato surovine nikoli ne bodo zrasle do neba..ko bodo enkrat spet rasle delnice bodo rasle tudi surovine...trga danes skorajda ni mogžno premagati z realokacijo in diversifikacijo sredstev..

Anonimni pravi ...

Kolikor vem, je eden glavnih argumentov za zlato pričakovana inflacija. Toda ko se na trgu dejansko pojavi strah pred inflacijo, zlato pada (kot vse ostalo tudi). Iz tega je moč sklepati, da je porast zlata v zadnjem času bil samo eden izmed špekulativnih mehurčkov, podobno kot pri ostalih kovinah.

Matej Tomažin pravi ...

Glede rasti cen surovin se strinjam da ne morejo iti v nebo. Zato mi je toliko bolj zanimiva zgodba o žlahtnih kovinah, ki imajo neko zgodovinsko noto o ohranjanju vrednosti. Ob večji inflaciji naj bi bilo več zanimanja za tovrstne naložbe. Seveda zgodovina zadnjih nekaj desetletij kaže, da zlato na primer sploh ni bil dober hranitelj realne vrednosti.

Kako se bo odvilo v prihodnje ne vem. Trg je očitno pokazal, da realokacija znotraj delniških naložb ne pomaga veliko, zato je edina smer denar, obveznice ter kratkoročni vrednostni papirji.

Anonimni pravi ...

Danes sem zasledil podatek,da je realno povpraševanje po nafti glede na lansko leto kljub rasti Kitajske,Indije itd..večje samo za 1%!!Zelo podobno je verjetno na drugih surovinah,kar kaže da ob premočni rasti cen le teh pride do varčevanja,iskanja drugih virov(etanol,biodizel,sončna energija,recikliranje...).
Danes je George Soros s svojimi izjavami o medvedjem trendu surovin in nepremičnin pognal še poslednje optimiste(preostale hedge sklade in druge)iz teh naložb..naslednja je na vrsti prav mogoče nafta,dosti velikih igralcev je že močno v short pozicijah,sedaj pa postaja vedno bolj očitno,da robate izjave Bena Bernankea verjetno niso nobeno naključje,edini cilj je očitno na vsak način ohraniti primat dolarja in Ameriko prezentirati kot varno zatočišče....neenkrat se nihče več ne sprašuje o dolgu velikostnega razreda 8% BDP...
Amerika je in bo očitno še dolgo vladar sveta!!

Anonimni pravi ...

aaaaaaaaa

srebro je se za 12% padlo

:(

smrk, smrk

Anonimni pravi ...

Kako najlažje kupit srebro oz. nekaj kar je vezano nanj?

Matej Tomažin pravi ...

Fizično pri nas mogoče agencija Moro, drugače pa preko borznega nakupa certifikatov ali etf-ja.

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...