ponedeljek, maj 15, 2006

POSTOPNO V SREBRO?

Danes smo ponovno priča izrednim nihanjem na trgu srebra, saj je tečaj padel iz območja 14,4 doalrja za unčo v območje 13,1 dolarja oziroma za dobrih 9%:


Če ste razmišljali kaj o žlahtnih kovinah, potem je sedaj smiseln trenutek za postopno spoznavanje z njimi, saj je padec bolj posledica reakcije na celotno dogajanje na trgu surovin kot pa posledica spremembe fundamenta na trgu srebra.

Naj omenim samo, da ima ETF SLV zbranih že skoraj polovico od načrtovanih 130 milijonov unč, kar pomeni, da bo prej ko slej dosegel to prvo mejo. Kaj bo pa potem? Povpraševanje po vsej verjetnosti ne bo kar izginilo...

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Zanimivo se je vprašati, ali je rast, ki smo jo videli pred padcem, lahko posledica fundamenta. Kajti če gre v veliki meri za špekulativne nakupe ne potrebujemo spremembe fundamenta za še precej večjo korekcijo.

Matej Tomažin pravi ...

Del rasti sigurno odpade na špekulacijo, del na povečano povpraševanje s strani industrije ter del na povečano povpraševanje s strani investitorjev.

Koliko bo te korekcije je težko reči, zato poudarek na postopoma. Sam investiram z mislijo, da bo srebro konec leta višje kot so trenutni nivoji. Vmes pa so seveda take katarze kot je bila aprila in danes.

Matej Tomažin pravi ...

Da ne bo pomote: če se spomnite se v medijih pogosto govori, da je potrebno kupovati ob korekcijah in prodajati takrat, ko vsi želijo imeti zadevo. Danes je lep primer korekcije, ki pa se lahko jutri nadaljuje ali pa ne. Tega ne ve nihče.

Zato je tukaj poudarek na taktiki kupovanja - postopoma takrat, ko so korekcije. Seveda če vam izbrana naložba ustreza.

Bi pa spomnil, da to ni nagovarjanje k naložbi.

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...