petek, september 22, 2006

ŠE ENKRAT O VS PRIMUS

Da zastonj zaslužek ne bi ušel, se je nekaj vlagateljev že odločilo konkretneje investirati v sklad:

Časa je še nekaj dni, seveda pa ne pozabiti, da obračun točk pri DZU-ju naredijo šele čez dva dni...

Sicer pa še vedno mislim, da bi morali večji igralci to situacijo izkoristiti in vložiti v sklad milijarde tolarjev... tukaj je cel kup igralcev: od vzajemnih skladov do pokojninskih skladov, pa državnih skladov. Vprašanje je samo, zakaj tega ne bodo izkoristili?

7 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Tomaž ali nista tukaj dva trika:
1. glede na to, da je Primus velik 10 mrd SIT, bi vložek novih 10 mrd potencialni dobiček razpolovil, saj teh novih sredstev sklad ne bi mogel plasirati na borzo, ampak bi jih imel na banki
2. če pride veliko denarja v sklad in je sklad majhen (kar dejansko je, če pride veliko vplačilo), bo vrednost točke potisnil navzgor to novo vplačilo. Več o tem je pisal Sandi v članku http://www.vzajemci.com/text.php?id=5751 v podnaslovu Naložbene akrobacije.

Matej Tomažin pravi ...

Ne vem katerega Tomaža si mislil ampak na tvoje razmišljanje so smiselni odgovori sledeči:
1. dobiček ostane isti. se pravi pričakovanih 640 mio SIT. prepolovi se samo pričakovani relativni donos, ker se dobiček razporedi na večje število enot.
2. vplačila se delajo po neki vnaprej neznani vrednosti in ne vplivajo na velikost točke. res pa je, da lahko dzu še preden poknjiži vplačilo, ta znesek plasira na borzo in tako vpliva na vrednost točke. ampak poštene dzu, bi se temu načinu izognile.

Anonimni pravi ...

Matej, ampak meni še vedno ni jasno, kako pričakuješ velike igralce... v milijardah!

Menda obstaja zakonska omejitev (5%) izpostavljenosti do posameznega vlagatelja. Veliki playerji z milijardami bi torej presegli ta % in družba bi morala takšno vplačilo zavrniti?

Zadnjič si govoril o poštenosti,... da naj sklad delnice proda... tako dvigne točko in jih potem nazaj kupi? Sedaj pa praviš, da bi ti veliki playerji morali pobrati smetano? Kaj je torej pošteno?

A dzu nima možnosti (oz. dolžnosti) prevrednotenja vrednosti delnice telekoma, glede na to, da ima jasne informacije, da je tržna vrednost delnice višja, kot jo ima sedaj ocenjeno!

Matej Tomažin pravi ...

Zakaj pa ne? Tista določba o 5% je veljala po starem ZISDU-ju, po novem pa je ni več notri. Torej to ni problem.

Glede poštenja pa takole: če je pravno nesporen posel, potem zakaj ne. Namreč upravljavec bi moral sam predvideti ta problem in njegovo rešitev (kar sem predlagal v smislu prodaje-nakupa). Iz izhodišča vlagatelja, ki išče naložbe, pa je smiselno vplačilo še preden realno ovrednotijo Telekom.

Vem da je nepošteno do imetnikov točk Primusa toda taki so računovodski standardi. Ima pa DZU to pravico, da jih ne upošteva ampak to je že druga zgodba s svojimi posledicami (negativno mnenje revizorja)...

Osebno pričakujem, da bi dober upravljavec izkoristil to priložnost. In tukaj mislim predvsem na neodvisne igralce (kar bi morala državna sklada biti)...

Anonimni pravi ...

ce se drzimo crke zakona. po zisdu-1 lahko vzajemci nalagajo naprej samo v ciljne sklade, ki imajo sami nalozbe v sklade v visini max 10% sredstev. po prospektu primus lahko nalaga v druge sklade do 30% sredstev.

Anonimni pravi ...

Seveda je napaka na strani dzu-ja,... ki bi moral preventivno narediti kaj za poštenost do obstoječih vlagateljev... najbrž bi se dalo kaj z prevrednotenjem... ampak tudi dzu-ju je interes pritegniti vlagatelje, ki sedaj želijo pobrati smetano, ki so jo zaslužili drugi,... morda pa potem ostanejo v skladu in ne bodo po prevrednotenju zbežali?

Kar se tiče skladov... v imenu vseh, ki čakamo na penzije... najbrž bi res morali iskati takšne priložnosti in kaj zaslužiti?


Zanima me še kakšna je sedaj situacija pri ZM1N. Delnica se bo preoblikovala v sklad, izplačana bo dividenda, kazenska provizija bo 10% za prvo leto.. A je še kaj rezerve potem med sedanjo tržno in bodočo vrednostjo točke? Je kdo kaj računal?

Anonimni pravi ...

Kaj pa kateri drugi skladi?

Publikum Balkan ima na primer 3,61% Telekoma...

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...