nedelja, september 10, 2006

NAŠ STANDARD

Pred petimi leti, ko sem bil prvič na Triglavu, nisem opazil tako opremljenih planincev kot sem jih ta vikend. Veliko jih je imelo čelado, alpinistične rokavice, pohodniške nogavice ter cel kup drugih pripomočkov.


Vse boljšo opremljenost opažam tudi pri drugih športih: od jogginga pa do kolesarjenja (skoraj vsak drug kolesar ima kolesarske hlačke ...).

Standard se nam očitno izboljšuje...

11 komentarjev:

Anonimni pravi ...

a ni tole mogoče malo preveč publicistično napisano? dobra oprema za na triglav ne stane več kot 100.000 sit! dobra oprema za jadralno padalstvo stane najmanj 500.000 sit, za kajak 150.000 in gor, smučarska oprema (slovenski nacionalni šport??) vsaj 200.000 sit da o jadranju, surfanju..... sploh ne govorim (kar nekaj slovencev ima jadrnice). poleg tega s hojo na triglav ni stroškov (raze mogoče kakšen čaj, pivo...), smučarske karte vemo koliko stanejo, jadranje pa lahko še enkrat preskočimo ker spet pade iz statističnega vzorca:)

Anonimni pravi ...

Mislim, da ljudje, ki jih vidiš dobro opremljene na Triglavu, niso reprezentativen vzorec. Tako kot ne gre iskati povprečja v Hotelu Mons.
Kdor nima je doma.

Matej Tomažin pravi ...

Mogoče. Bistvo zapisanega je predvsem to, da imamo dandanes bistveno več stvari kot smo jih imeli pred leti.

Ko vidim kolesarje, ki imajo čelado, kolesarske hlačke (alias pajkice) ter druge stvari in to primerjam z opremo izpred 10 let, potem hitro ugotovim, da se stvari premikajo...

Kar se pa tiče cene za alpinizem, pa strošek dobre vetrovke, planinskih čevljev ter drugih malih pripomočkov hitro skoči preko 100.000 tolarjev...

Anonimni pravi ...

tudi meni se zdi, da je članek prenapihnjen in brez prave podlage. že res da so ljudje bolje opremljeni kot so bili včasih, je pa tudi res da so stvari vsako leto cenejše in dostopne vsem. poleg tega ni vse v tem ali je nekdo opremljen z vsemi pripomočki ampak ali ti pripomočki "tudi delujejo" :-)

npr tekač ima navzven ful hudo opremo ko pa prideš malo blizu ima pa vso kupljeno iz polic poleg kruha in mleka

Matej Tomažin pravi ...

Zdaj vas pa ne razumem najbolje.

Bistvo napisanega je, da so športniki/rekreativci dandanes bolje opremljeni kot pred leti. In to odseva izboljšanje našega standarda (ne glede na to, ali je ceneje ali bolj dostopno - živimo z več dobrinami).

Sicer pa se lahko sami vprašate, koliko denarja sedaj namenite prostemu času in koliko ste ga pred desetimi leti?

Anonimni pravi ...

Dejstvo je, da je standard mnogo boljši in tudi, da ljudje namenijo mnogo več za svoje hobije in športe. Pa tudi veliko več ljudi se ukvarja s športom in "zdravim načinom" življenja, za kar so pripravljeni dati vedno več denarja. Gorsko kolo, cenejše od 300.000 sploh ne pride več poštev(vidim pri kolegih)...

castro pravi ...

s trditvijo se mormo strinjat, čeprav si vzel....
...meni ljubši je pogled na parkirišče pred blokom ;)

Anonimni pravi ...

Post bi bil precej boljši, če bi na koncu npr.dopisal:

Kako pa smo Slovenci na finančnem podrocju bolj zaščiteni kot pred 10 leti in kaj za to storimo - pa je že drugo vprašanje?...

(dodal tri pikice, pa naj si vsak misli kar hoče)

Saj vemo kako je - še vedno je večina brez ustreznih čelad, brez pravih rokavic in glavne opreme -znanja, da lahko varno pleza na Triglav svojega finančnega življenja. Padci bodo zato zelo boleči, 'smrtnih žrtev' pa ogromno (pa čeprav lahko verjetno temu rečemo kar 'umiranje na obroke').

Anonimni pravi ...

Bolje nam gre:)

Anonimni pravi ...

Se strinjam z avtorjem glede standarda!
Višji je ...
Je pa presenetljivo kje se najprej manifestira, predvsem na zunanji podobi.
armstrongi, ronaldi in woodsi ...
Ne vem, če je tu posredi varnost?
Saj se avtomobilska varnost tudi rapidno razvija, pa nimamo nič manj nesreč s smrtnim izidom.
"Naložbe" v glavi ne stanejo veliko, so pa bolj slabo vidne!?

Anonimni pravi ...

Naj naredi avtor kakšnih tristo kilometov na kolesu brez kolesarskih hlač, pa mu bo hitro ratalo jasno zakaj jih večina ima.

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...