torek, april 04, 2006

ALI JE 41.000 SIT ZA DELNICO MERCATORJA VELIKO?

Delnica je zmeraj vredna toliko kot lahko zanjo iztržiš. Torej je ponujena cena na prvi pogled ok, posebej če jo primerjamo s ceno izpred nekaj dni oziroma s ceno, ki jo je Mercatorjeva delnica dosegala zadnje pol leta.

Seveda pa cena ne odraža potenciala, ki ga lahko Mercator predstavlja npr. kakšni veliki trgovski multinacionalki. Zato gre pri odločanju o prodaji ali ne predvsem za tisto znano dilemo, o kateri je govoril že Bavčar: ali zgodbi o "velikem" Mercatorju zaupate ali pa ne zaupate.

Dejstvo je, da ima Mercatorjeva zgodba veliko neznank, zato se ne bi čudil, če bi zaznali konkretnejše izstope nekaterih slovenskih vzajemnih skladov (ki so pri višjem tečaju pred enim letom raje gledali kot pa prodajali) in denar selili v druge, prav tako potencialne zgodbe. Podobno bodo razmišljali tudi privatizacijski delničarji, čeprav bo sprva čutiti veliko negotovosti...

Sicer pa se pri sami odločitvi lahko vprašate naslednje vprašanje: Če bi vam pred enim tednom, ko je bila delnica vredna 35.000 tolarjev, nekdo ponudil 41.000 tolarjev, ali bi to ponudbo sprejeli?

Ni komentarjev:

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...