četrtek, april 06, 2006

KOLIKO JE RES VREDEN MERCATOR?

Pravilnega odgovora ni. Iz različnih izhodišč lahko dobimo različne ocene, ki so vsaka po sebi "pravilne". Kljub temu lahko z nekaj logike pridemo do naslednjih ugotovitev:

Bistvo prevzemanja trgovskih družb je pridobivanje lokacij in preko tega tržnega deleža. Vse drugo se da ob dobrem menedžmentu spremeniti - znižati stroške dela, izbrati ugodnejše dobavitelje, optimizirati blagovne tokove, izpopolniti tržne akcije, izboljšati izgled ipd. Iz tega bi lahko sklepali, da kupec kupuje ogrodje. Ogrodje, ki bo služilo kot dober temelj.

Temelji pa se gledajo preko kazalnika P/B (price/book oziroma tržna cena delnice / knjigovodska vrednost delnice). Povprečje omenjenega kazalnika trgovcev v zahodni Evropi je okoli 4, povprečje trgovcev na trgih v razvoju pa je okoli 4,5.

Glede na to, bi lahko pri Mercatorju "primerljiv" tečaj ocenili na 136.796 do 153.895 tolarjev, saj je knjigovodska vrednost delnice Mercatorja konec 2005 znašala 34 .199 tolarjev. Omenjeni izračun bistveno izstopa glede na tržno ceno. Mogoče bi za "lažjo" primerjavo vzeli kazalnik 2,5, ki ga ima npr. nemški Metro. V tem pogledu bi bila delnica Mercatorja vredna preko 85 tisočakov...

Sicer pa Mercator tudi po dobičku ne zaostaja. Letošnja napoved za Mercator d.d. je nekaj čez 11 milijard dobička. To je pri okoli 135 milijardah tržne kapitalizacije PE v višini slabih 12.

4 komentarji:

Anonimni pravi ...

koliko pa znaša P/B zahodnih trgovcev, če neko tretje podjetje obvladuje 51 ali več odstotkov kapitala (kot v primeru mercatorja naveza itbg, pilr in infondi????

Anonimni pravi ...

Čigava je napoved o 11 milijardah tolarjev dobička. V mercatorjevem gospodarskem načrtu na njihovi spletni strani namreč piše sledeče:
Poslovni izid pred obdavčitvijo Skupine Mercator za leto 2006 se načrtuje v višini 9.143
mio SIT, kar je 85,4 % več od doseženega v letu 2005, čisti poslovni izid pa je načrtovan v
višini 6.135 mio SIT in je v primerjavi z letom 2005 višji za 87,9 %.

Matej Tomažin pravi ...

To je napoved za Mercator d.d. in ne za skupino.

Anonimni pravi ...

To je res. Ampak izračun P/E glede na dobiček matičnega podjetja verjetno ni preveč smiseln, saj si kot delničar tudi lastnik hčerinskih podjetij, ki bodo v tem primeru poslovala z izgubo. Potem je P/E nad 22, kar je že povsem druga zgodba.

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...