ponedeljek, april 10, 2006

SREBRNI ČASI

Zadnje tedne smo lahko brez večje korekcije opazovali, kako je srebro poraslo iz območja 10$ za unčo do preko 12,5$ za unčo. Pri tem so se seveda tehnični kazalniki pomaknili v območje prenakupljenosti:


Možnost korekcije se vsekakor povečuje, čeprav je možen tudi drug scenarij: še večji skok navzgor zaradi bistvene neuravnoteženosti ponudbe ter povpraševanja po srebru. Poleg znanih "sil" povpraševanja v ospredje prihajajo tudi podatki o velikih "short" pozicijah, ki bi se utegnile zapirati.

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Kako zapiranje (oz. zgolj postavitev) kratkih pozicij vpliva na gibanje srebra? To pomeni, da so neki igralci na trgu, ki računajo na padec..?

thx

Matej Tomažin pravi ...

Short pozicija pomeni, da ciljaš na padec srebra in zato si "prodal" srebro, čeprav ga nimaš. Pri časovno omejenih vrednostnih papirjih moraš ob koncu obdobja pri taki poziciji dostaviti bodisi srebro bodisi kupiti long pozicijo in s tem nevtralizirati short pozicijo. Sedaj, če je veliko short pozicij, tečaj pa raste, bo marsikdo zapiral pozicijo in s tem pozitivno vplival na tečaj.

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...