ponedeljek, april 24, 2006

AMERIŠKI DOLAR V NEMILOSTI

Tako bi lahko povzeli srečanje finančnih ministrov G7 ter IMF minuli vikend, kjer je bila s strani G7 izražena želja po fleksibilnejšem tečaju kitjaskega yuana, žal pa so Kitajci lepo namignili, da problem ni njihova valuta ampak dolar.

Pri vsej tej farsi okoli trdnosti ameriškega dolarja, je smiselno razmisliti o naslednjih dveh dejstvih:
  • posamezne centralne banke so začele občutno zmanjševati izpostavljenost ameriški valuti. Poleg znanih komentarjev ruskih ter kitajskih bančnikov o smiselni razpršitvi deviznih rezerv, se je za delni umik iz ameriške valute odločila tudi švedska centralna banka. Preusmeritev v druge valute so potrdiliti tudi v quatarski centralni banki.
  • Japonci ne kupujejo več tako zagreto ameriških dolžniških papirjev kar je vidno na spodnji sliki avtorja M. Panzerja:


Mislite, da so naša podjetja, banke ter drugi investitorji ustrezno zavarovani proti padcu dolarja?

4 komentarji:

jin pravi ...

Kaj se zgodi, če se povpraševanje še zmanjša? Kolikšen je lahko padec vrednosti dolarja? Kakšen vpliv bi to imelo na Euro? (predvidevam, da bi potem bolj kupovali Eure)

Matej Tomažin pravi ...

Če se povpraševanje po dolarjih zmanjša upade tečaj dolarja. Velikost padca v letošnjem letu ocenjujejo na okoli 1,28 do 1,35 eura, kar pomeni da bi doalr iz sedanjih 193 tolarjev padel na 187 do 177 tolarjev.

jin pravi ...

Kako bo to vplivalo na evropski izvoz v ZDA? Mislim si, da slabo.

Je sploh v interesu glavnih izvoznic v ZDA, da dolar izgubi na vrednosti? Ne bo to vplivalo na potrošnjo?

Matej Tomažin pravi ...

Ja, če dolar pade bodo na udaru evropski in azijski izvozniki. In ja, to bo posredno vplivalo na potrošnjo. Toda teh vplivov je mnogo in težko je reči, kakšen bo končni rezultat.

Zaenkrat pač kaže, da bo letovanje v Ameriki v prihodnosti bistveno ceneje...

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...