torek, julij 11, 2006

SO SLOVENSKI IDi SPREGLEDANI?

Na Ljubljanski borzi vrednostnih papirjev smo v prvem polletju opazili konkretne pozitivne premike. Žal se je to večinoma nanašalo na tečaje delnic iz borzne kotacije, medtem ko investicijske družbe (id) v večini primerov niso sledile. In to kljub konkretni rasti knjigovodskih vrednosti:

Razloge za zaostajanje lahko iščemo predvsem v smeri nezaupanja, saj nekatere družbe za upravljanje ne dajejo občutka, da delujejo optimalno za vlagatelja. Kljub temu so id-i pod nadzorom ATVP-ja in ob morebitnem preoblikovanju v vzajemni sklad še zmeraj predstavljajo dokaj varno arbitražo v obliki izničenja razlike med knjigovodsko in tržno vrednostjo:


Strukture idov razkrivajo, da je vpliv Slovenije vse manjši, a razlike med idi vse večje:

Zaostajanje za rastjo knjigovodske vrednosti ne bo trajalo v nedogled, zato je razmislek o smiselnosti naložbe v ide na mestu. Osebno sem v minulih dneh kupil KDIR...

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Meni se zdi, da je lahko kupovanje IDov dvorezen meč. Kaj, če pride do spremembe zakona in se IDom ne bo več treba preoblikovati. Mislim, da bi to veliko upravljalcev izkoristilo. Kaj menite o tem?

Matej Tomažin pravi ...

To tveganje vsekakor ni zanemarljivo. Možno je namreč prav vse. Toda s tem se poveča morebitna negativna publiciteta, posebej če bi prihajalo oziroma se nadaljevale prijateljske prodaje. To pa dzu-jem, ki imajo plane v Sloveniji, ne bi bilo po godu.

Anonimni pravi ...

Pri vsej paniki glede tega, kako se IDi izogibajo preoblikovanju, se je mogoče treba vprašati, zakaj za vraga pa so se že štirje med njimi preoblikovali, pa še peti se bo pravkar. Valant in prijatelji so preoblikovanju ognjevito nasprotovali leta 2002, zdaj je pa leto 2006 in že dolgo niso nič tečnarili okoli tega. Prvič, ustavno sodišče je reklo ne. Drugič, nekaj vpliva na to je imela - kot pravi tudi Matej - negativna publiciteta. Kako kredibilna je vendar lahko uprava, ki javno priznava, da so njeni cilji čisto v nasprotju z željami večine delničarjev!? Pa še tretjič, v zadnjih štirih letih so lahko taiste uprave z diskontiranimi delnicami polnile tudi lastne žepe [recimo pri Kroni senior uprava pogosto dokupuje delnice - glej SEOnet], zato je preoblikovanje tudi zanje kar v redu zadeva.

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...