četrtek, december 28, 2006

71.000 SIT ZA DELNICO MERKURJA!

Če bi pred enim mesecem spraševali vlagatelje naokoli, koliko je vreden Merkur, bi malokdo rekel, da nad 70.000 tolarjev na delnico. No, tokrat sta državna sklada dala dobro lekcijo vsem sedanjim in bodočim kupcem državnih paketov.

To je vsekakor pohvalno.

Ima pa ta dražba tudi globlji pomen in sicer nam sporoča, da ob ustrezni zastopanosti različnih kupcev pride na plan približek poštene vrednosti. Pri tem si lahko le zamislimo, kakšno ceno bi državna sklada iztržila pri Mercatorju ali pa pri Mlinotestu. Ali pa kakšno ceno bo iztržila država pri umiku iz Save ali pa Istrabenza...

Očitno bo 2007 zelo zanimivo leto...

6 komentarjev:

Anonimni pravi ...

"Ima pa ta dražba tudi globji pomeni in sicer nam sporoča, da ob ustrezni zastopanosti različnih kupcev pride na plan približek poštene vrednosti."

Kaj sploh je poštena vrednost? Tuš ima verjetno svojo računico, na podlagi je pripravljen odšteti takšen denar. Poštena vrednost za navadnega investitorja pa je očitno precej nižja, če sodimo po tržni ceni. Je mar nekaj kupcev s skritimi načrti boljše merilo poštene vrednosti kot veliko večja skupina investitorjev na borzi, ki se odločajo na podlagi javno dostopnih informacij?

Matej Tomažin pravi ...

Pošteno ceno je težko definirati, ampak mislim, da v tem primeru je vseeno 71.000 tolarjev boljši približek pošteni vrednosti kot pa predhodna borzna cena 50.000 ali pa 40.000 tolarjev.

Tržna cena je namreč pod vplivom razno raznih dejavnikov. Na primer, da večina delničarjev ne želi prodati delnice, na borzi pa je na strani povpraševanja zaslediti upanje, da te delnice kupi poceni. Torej je težko reči, da je potem ta cena bolj poštena od npr. neke prevzemne cene (pa ne take ob kvazi prijateljskih prevzemih tipa Mlinotest ali pa Maksima holding)

Anonimni pravi ...

Samo opozoril bi, da se pravilno napiše globlji in ne globji. Vsebinsko pa nimam pripomb... :)
Lp, Dejan

Anonimni pravi ...

Dejan, Dejan,...
Tudi dlakocepec je samo cepec.

Anonimni pravi ...

ja in kaj sedaj...ali se bo na borzi to poznalo na ceni..ali lahko pričakujemo strmo rast do 71000 SIT ??? Ali se splača vreči v nakup ali pa je vseeno bolje zadevo samo opazovati? morda kakšen predlog?

Anonimni pravi ...

Vezana trgovina!!!

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...