četrtek, december 07, 2006

"LEGALNO" Z NOTRANJIMI INFORMACIJAMI

Rast tečajev delnic na Ljubljanski borzi ne privablja nasmeh samo delničarjem podjetij ampak tudi lastnikom certifikatov, ki so izdani na slovenske delnice in kotirajo na tujih borzah. Seveda se pri tem takoj pojavi vprašanje, ali kdo te finančne isntrumente že izkorišča v sklopu trgovanja z notranjimi informacijami?

Predpostavljajte si, da ste upravljavec slovenskega vzajemnega sklada in za svoj osebni račun kupite certifikat na Gorenje. Potem pa s sredstvi vzajemnega sklada malenkostno močneje povprašujete po delnicah Gorenja na Ljubljanski borzi vrednostnih papirjev. Zaradi skromne likvidnosti je vpliv na tečaj delnice občuten, še bolj občutna pa je sprememba vrednosti certifikata...

Ti izvedeni vrednostni papirji predstavljajo zakonsko luknjo v sklopu nadzora nad trgovanjem z notranjimi informacijami. Več o tem lahko preberete bodisi v Pravni Praksi ali pa v komentarju na Finančni Točki.

Aja, delnica Gorenja je danes skočila vse do 5850 tolarjev...

8 komentarjev:

Tine Verbole pravi ...

Tisti, ki do zdaj niso prišli na to idejo, so pa gotovo sedaj :) Tudi, če se "luknjo" v zakonu odpravi, kako bi pa izgledal nadzor? Zaenkrat lahko le spremljamo promet na Dunaju in v Stuttgartu. Sicer pa je tudi veliko certifikatov na hrvaške delnice ;)

Matej Tomažin pravi ...

Ja, nadzor bi lahko bil tak, da bi morale osebe z dostopom do notranjih informacij poročati tudi o poslih s takimi finančnimi produkti. Pa morebiti dobivati podatke od slovenskih borznih hiš, kdo je kupoval te stvari. Bolj problematično bi bilo, če bi poslovali preko tujih borznih hiš. Tam bi ATVP teže prihajala do podatkov...

Anonimni pravi ...

A upravljalec sedaj ne sme kupiti (za svoj osebni račun delnic), ki jih kupuje za sklad?

Tine Verbole pravi ...

Saj to je to. Nekdo si odpre online brokerja, pa po sestanku kupi, pa je to to. Ne bomo nikoli vedeli.

Če nekdo z samim VS manipulira tečaj s tem namenom, res ni uredu. Po drugi strani pa, če Franjo prek online brokerja klikne, a sem kot vlagatelj kaj oškodovan (razen če pokupi vse certifikate, ki jih je za 500k EUR)? Drugo je, če naredi nekaj podobnega z delnicami.

Anonimni pravi ...

Jaz sem prišel na podobno idejo, ko je bilo Gorenje nižje... ampak ker nisem vzajemni sklad so mi na bph odsvetovali podobne manevre. Sem pa ponosen lasnik certifikata (kot marsikdo tukaj).

Anonimni pravi ...

Certifikati na Krko obstajajo že kar nekaj časa. Mislta, da se je to prej tudi pri Krki dogajalo? Pa bi lahko delnico do danes ostala na tako visokih novojih (če gledamo napovedi pred enim letom, ko so optimisti videli KRKG na 160k ob koncu leta 2006), če bi to počeli?

Če prav razumem, se bo vse skupaj začelo sesuvati, ko bodo "tikdorkoližeso" prodali certifikate, na drugi strani pa ne bodo več vzdrževali rasti delnic.

Anonimni pravi ...

Po moje pa nekateri že razpolagajo z informacijami, ki bodo v javnost prišle šele po skupščini 12.12.

Dokapitalizacija, prestrukturiranje firme

Anonimni pravi ...

Mene pa zanima, kdaj je notranja informacija zlorabljena in kdaj ne. Tu mislim na primer, ko posamezni managerji oz. vodilni v upravah, kupujejo delnice podejtja, ki ga vodijo (npr. Colarič je pri tečaju Krke 160k, oz. tam okrog, kupil krkine delnice). Mediji so vse skupaj pozitivno povzeli in rast Krke se je, po mojem mnenju tudi zaradi tega dejanja, še naprej dražila. Mediji so se razpisali, kako Colarič premišjeno, in ravno vedno v pravem času krepi svoj šop Krkinih delnic. Je to lahko zloraba položaja ali ne?

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...