sreda, december 13, 2006

SKROMNOST MERCATORJA

Danes je bila predstavljena napoved o poslovanju Mercatorja v prihodnjem letu. Pri napovedi moramo roko na srce pohvaliti upravo, da je pripravila obsežen dokument z vrsto informacij (in tako postavila zgled drugim borznim podjetjem). Tukaj pa se pohvala konča, saj sem predvsem v sklopu prihodnjega dobička zaznal, da je napoved zelo skromna. Prihodnje leto naj bi čisti dobiček dosegel 7,3 milijarde tolarjev, kar je 14% več kot pričakovani dobiček letošnjega leta.

900 milijonov tolarjev več dobička v prihodnjem se mi zdi zelo skromna napoved zaradi :

- Prenehanja izstopajočih oslabitev. Na račun ERE je Mercator v zadnjem letu in pol opravil oslabitev dobrega imena ter osnovnih sredstev ERE v višini 5,6 milijard tolarjev (v letu 2005 4,1 milijard tolarjev in v prvih 9 mesecih 2006 1,5 milijarde tolarjev). Čeprav je letošnjo oslabitev Mercator peljal preko kapitala (MRS 8), lahko predpostavljamo, da na kratek rok večjih oslabitev ne bo več.

- Stabiliziranja poslovanja na Hrvaškem. Erine hrvaške trgovine, ki so letos pripojene k M – H d.o.o., so v lanskem letu Mercatorju ustvarile 1,2 milijarde tolarjev izgube iz poslovanja ter oslabitve obratnih sredstev. Če bo poslovanje sanirano, potem je tukaj pomemben prihranek.

- Vpliva M-Rodića. Srbska trgovina M-Rodić bo skupini Mercatorja po napovedih v naslednjem letu prispevala okoli 53,5 milijard tolarjev prometa. Če posluje z Mercatorjevo maržo (1,3% glede na prodajo) potem gre pričakovati iz tega naslova vsaj pol milijarde tolarjev dobička, čeprav se sam nagibam k oceni, da bo dobiček M-Rodića gravitiral proti milijardi tolarjev.

- Organske rasti. Organska rast Mercatorja bo prispevala 40 odstotni delež rasti prodaje v prihodnjem letu. Temu primeren bo tudi prispevek na ravni dobička.

- Inflacije. Od 14 odstotkov višjega dobička bo skoraj petina te rasti odpadla na inflacijo.

- Nižjih davkov. Davek na plače se v letu 2007 ponovno zniža. Če predpostavimo, da je povprečna bruto plača 200.000 tolarjev, potem bo skupina Mercator samo z zaposlenimi v Sloveniji na leto prihranila okoli 230 milijonov tolarjev.

Rast dobička v višini 900 milijonov tolarjev je za sistem z več kot 20.000 zaposlenimi v naslednjem letu skromna napoved. Uprava to številko lahko doseže že tako, da vsakemu zaposlenemu zmanjša bruto plačo za 15 eurov...

Osebno sem pričakoval, da bo napoved dobička 2007 vsebovala številko nad 10 milijard tolarjev. Očitno sem preveč optimistično pogledal v poslovne knjige Mercatorja...

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Pa saj to za naša podjetja niti ni tako čudno mislim ta "skromnost"... Tako potem ko presežejo svoje skromne napovedi vsi govorijo o presežkih itd... Sicer pa če smo realni, ljudi ki se spoznajo na poslovne knjige in rezultate ta napoved ne zavede. V dotičnih primerih gre predvsem za zavajanje laične javnosti...

Anonimni pravi ...

Torej. Iz tvoje analize izhajata dva scenarija.

1. V ozadju so ponovno neke igre.
ali pa
2. Mercator potrebuje novega finančnega direktorja.

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...