sobota, december 02, 2006

BORZNA PRESENEČENJA

Minuli borzni teden je bil res poln presenečenj. Ne samo doma, kjer je mnoge vlagatelje presenetil skok tečaja delnic Luke Koper ter nenadni preklic Triglavove skupščine tudi v tujini smo zaznali kar nekaj zanimivih premikov. Med enega izmed teh bi vsekakor lahko šteli delnice INE, saj se vsem tistim, ki so v javni prodaji kupili delnice INE, že ves vikend smeji. Delnice so namreč prvi trgovalni dan končale skoraj 30 odstotkov višje.

Poleg borznih premikov pa smo posebno presenečenje dobili v sklopu objav ameriških makroekonomskih podatkov. Le-ti niso tako dobri, kot se je pričakovalo, zato ni čudno, da so napovedi o prihajajoči recesiji vse glasnejše - lep pozvetek o tem je napisal profesor Roubini na njegovem blogu.

Na slabe podatke je najmočneje reagiral ameriški dolar, katerega vrednost je padla pod 180 tolarjev (1,334 EUR), medtem ko borzni tečaji niso doživeli večjih pretresov. Toda to še ne pomeni, da jih kaj takega tudi ne čaka:

Glede na divergenco (rast ameriškega borznega indeksa DJIA, padec vrednosti nekaterih tehničnih indikatorjev), se verjetnost padca povečuje. Kratkoročna formacija glave in ramen podaja prvo oceno padca v območje 11.800 indeksnih točk, kar pomeni vrnitev v dolgoročni kanal na tedenskem grafu:


Glede na nastalo situacijo pričakujem, da bo praznični mesec zelo razgiban, tendenca pa je seveda v smeri rdeče barve...

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Možno je marsikaj.Je pa dejstvo,da so v času prihoda zime ljudje dokaj nemirni,depresivni in nagnjeni k nakupom na borzah.Zato so zimski meseci večinoma borzno uspešni meseci.
Jasno,Dow je dokaj visoko.Kratkoročno je rdeča barva dokaj možna solucija.

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...