sreda, avgust 10, 2005

ELAN

Zgleda da je Elan kot en slovenski Enron. Včeraj lep, danes grd. In glede na stimulacijo, ki jo je imela prejšnja uprava pri vodenju, je očitno, da namesto pravih, otipljivih rezultatov (kot na primer: število prodanih parov smuči ter drugih produktov), vedno ostane enostavna pot do lepih bonusov preko čarobnega raztezanja računovodskih izkazov. Računovodstvo je itak tako odprta postavka, saj ven lahko dobimo zelo različne rezultate, čeprav je vsebina vedno enaka.

Zadnjič sem v eni reviji prebral, da je opaziti trend, da podjetja opcije zaposlenim knjižijo kot strošek. To pomeni, da bo generalno gledano splošen nivo dobičkov upadel (večji stroški dela), s tem pa se bodo spremenila tudi borzna razmerja, ki vsebujejo komponento dobička. Pri nas se glede opcij ni treba bati, saj opcije v podjetjih zaradi davčnih vidikov niso tako pogosta tema. No, če se vrnem nazaj na Elan, bi pripomnil samo to, da je škoda, da se tako podjetje ne sanira prej.

Matej Tomažin

Ni komentarjev:

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...