četrtek, avgust 25, 2005

KRKA

Dosežen porast prodaje na ruskem tržišču je vsekakor dobra popotnica Krkine usmeritve - povečanje za 70% pomeni, da je ruski trg prinesel okoli 5 milijard več prihodkov (kar predstavlja dve tretjini neto porasta celotne prodaje Krke). Omenjeni porast je zanimiv še posebej, ker je vrednost dolarja v letošnjem prvem polletju v povprečju nižja kot v lanskem polletju (186 tolarjev vs. 194 tolarjev za ameriški dolar).

Pri sami objavi je zanimivo tudi to, da je Krka razkrila kolikšen delež prodaje namenja družbi v obliki donacij ter sponzorstev - 0,8% celotne prodaje pomeni, da je letno na voljo dobra milijarda tolarjev. Ali z drugimi besedami povedano : petina zneska, ki je bila letos namenjena dividendam... Ob tem se seveda lahko vprašamo koliko sredstev bi za omenjene namene ostalo, če bi Krka prišla pod okrilje kakšne druge multinacionalke... Pri Leku tega podatka ni v letnem poročilu, čeprav pišejo, da so preko davkov družbeno odgovoren gospodarski subjekt (seveda poleg drugih donacij in sponzorstev), lahko pa si predstavljamo, da v kolikor ohranjajo isti absolutni znesek, potem se z rastjo prodaje relativni delež vztrajno niža...

3 komentarji:

peter pravi ...

Dober blog, z veseljem ga prebiram!

Tečaj Krke je že dolgu ustaljen, je bil pa po zagonu ob prevzemu Leka že višje. Bi ti čakal s prodajo do morebitne prevzemne ponudbe? Upaš oceniti, kako visoka bi ta realno lahko bila in kdaj jo lahko pričakujemo?

peter pravi ...

Odgovora očitno ne bo.

Ker pa vidim, da ujameš precej spama, tale prijateljski nasvet:
Blogger že dober teden omogoča "word verification". Z enim klikom si to na dashboardu nastaviš, in spama ne bo več.

Matej Tomažin pravi ...

Načeloma se takim odgovorom izmikam, saj je to ene vrste napovedovanja megle. Prevzemna ponudba je ali pa je ni. Poglej Mercator, kjer je velika verjetnost, da na kratki-srednji rok ne bo prevzema...zato po mojem večina, ki je na to računala, sedaj premišljuje ali naj proda te delnice.

Pri Krki bi rekel, da je lahko veliko prostora za rast tečaja (poglej, kaj je Novartis naredil v Leku), seveda ob pogoju, da iztisnejo iz podjetja kar se da. O ceni pa je seveda težko govoriti.

Hvala za nasvet za boj proti spamom.

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...