četrtek, avgust 18, 2005

TOSAMA

Ali mora podjetje resnično pridelati izgubo, da uprava začne razmišljati o morebitni reorganizaciji? Izgovarjanje na konkurenco (predvsem kitajsko) je vsekakor neopravičljivo, saj se o novih gospodarskih silah govori že kar nekaj časa. Trik s predpisanimi kompleti prve pomoči se žal ni obnesel, zato je potrebno iskati nove poti - če so trenutno tamponi aktualni, potem je seveda mnogo odvisno od marže, ki jo pri tem dosegajo: glede na to, da se je strukturna prodaja spremenila, vrednostna prodaja pa je ostala enaka, potem lahko na hitro sklepamo, da ali so šli stroški gor (čeprav napovedujejo, da jih bodo krotili) ali pa je marža tamponov bistveno nižja od drugih produktov, ki jih prodajajo.

Sicer pa, če se pogleda graf na Financah o gibanju čistega dobička lahko hitro ugotovimo, da se vzpostavlja padajoči trend, ki ga je v letu 2004 prekinila prodaja nepremičnine (se pravi izreden prihodek). Zato je pomembno, da se čimprej spomnijo morebitnega faktoringa terjatev v rizičnih državah ali pa morebitne uvedbe nišnih produktov (na hitro si lahko zamislim produkt kot je plenička za hišne ljubimce ali pa toaletni papir, ki bi imel tiskano kratko zgodbico).


2 komentarja:

Anonimni pravi ...

QL!

Kaj so to hišni ljubimci? Hehe

Anonimni pravi ...

Točno to... :-)

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...