ponedeljek, september 12, 2005

14,4 MILIJARD TOLARJEV ZA NAJVEČJI DZU

Z današnjo objavo sklica skupščine smo lahko videli, koliko so KD-jevi revizorji ovrednotili KD Investments. Na skoraj 14,4 milijarde tolarjev. Omenjena številka je na prvi pogled visoka, toda podrobnejši pregled ameriških družb za upravljanje razkrije sledeče:
  • PE ameriške industrije upravljanja premoženja znaša 22,2. Če bi s tem ovrednotili KD Investments, bi dobili skoraj 18 milijard tolarjev (lanskoletni dobiček) oziroma 16,8 milijard tolarjev (letošnji polletni dobiček).
  • P/B ameriške industrije upravljanja premoženja znaša 7,2. Če bi s tem ovrednotili KD Investments, bi dobili dobrih 7,9 milijard tolarjev (lanskoletni kapital) oziroma 6 milijard tolarjev(letošnji polletni podatki).
  • ROE ameriške industrije upravljanja premoženja znaša 17%. Če bi s tem ovrednotili KD Investments, bi dobili dobrih 4,7 milijarde tolarjev (lanskoletni dobiček) oziroma 4,4 milijarde tolarjev (letošnji polletni dobiček).
Kako bodo delničarji KD holdinga omenjeno ocenitev sprejeli je odprto vprašanje, dejstvo pa je, da je nerazumljivo zakaj so delež KD Groupa ovrednotili bolje kot deleže drugih lastnikov KD Investmentsa. Preračun pokaže, da en odstotek KD Investmentsa družbenika KD Group znaša 143.949.357,14 tolarja, medtem ko en odstotek KD Investmentsa drugih družbenikov znaša 143.949,350,00 tolarjev. Od kje ta razlika?

Sicer pa pogled na današnjo vrednost KD Holdinga razkriva, da je KD Investments vreden že dobrih 16 milijard. Tečaj KD Holdinga je porastel za okoli 13% napram tečaju, ki so ga določili za "poplačilo" stvarnega vložka...

Ni komentarjev:

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...