sobota, september 03, 2005

SPRENEVEDANJE POLITIKOV

Prav zanimivo je spremljati izjave raznih politikov o prodaji Mercatorja Laškemu in Istrabenzu: Vizjak je "pozdravil" umik države iz gospodarstva, medtem ko so poslanci SD ostro napadli način prodaje. K slednjemu mnenju se je pridružila tudi stroka, Janković ter več ali manj vsi, ki neodvisno spremljajo razvoj slovenskega kapitalskega trga. Prav o tem so govorili tudi na Trenjih, kjer pa ni prišlo do kakšnih otipljivih zaključkov, ampak samo do balinanja s skromnimi pojasnili ter replikami.

Sam način prodaje je v vsej zgodbi ena izmed največjih napak (poleg končnega kupca), saj sem prepričan, da bi se v Sloveniji našla še kakšna finančna skupina, ki bi bila sposobna kupiti delež KAD-a in SOD-a v Mercatorju, če bi le vedela, da je se državnima skladoma tako mudi.

Torej če povzamem, gre le za staro novo sprenevedanje politikov, ki se kaže v obljubah enega (npr. o transparentnosti prodaje s strani KADa in SODa kot je opredeljeno v koalicijski pogodbi) ter realizaciji drugega. Za vlagatelja to pomeni samo, da mora slovenskemu poslovnemu okolju pripisati večjo stopnjo tveganja oziroma pozabiti na tisto staro motivacijo o kupovanju slovenskih delnic, da bo nekoč prevzem.

Ni komentarjev:

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...