nedelja, september 11, 2005

ISTRABENZ KOT DOLGOROČNI VLAGATELJ

V petkovem sporočilu za javnost se je Istrabenz pri Mercatorju opredelil kot dolgoročni finančni investitor. Pri omenjeni opredelitvi stopita v ospredje dve besedi: dolgoročni ter finančni.

Če je Istrabenz resnično dolgoročni investitor, potem je zanimivo, da sama pogodba vsebuje prevzemno klavzulo le do konca leta 2006. Sama opredelitev kot finančnega investitorja pa na nek način razkriva, da je Istrabenzu mar samo zaslužek. To je bistvo finančnih vlagateljev. Maksimizirati svoje naložbe ob sprejemljivem tveganju.

Obe besedni opredelitvi gresta zelo težko skupaj - lahko se vprašamo, kaj bi storil Istrabenz, v kolikor bi 2. januarja 2007 angleški Tesco podal prevzemno ponudbo za Mercator po recimo 60.000 tolarjev za delnico.

Sicer pa bi lahko v svojem sporočilu za javnost konkretno napisali, zakaj vstopajo v Mercator dolgoročno: Ali gre tukaj za morebitno približevanje Petrolu preko partnerske pogodbe, ki sta jo sklenila Mercator in Petrol lansko leto? Ali je potrebno iskati motive v DrogiKolinski? Ali pa v morebitnih prihrankih, če bi posamezne sklope poslovanja outsourcal kot so na primer distribucija? Ali bodo aktivneje posegali v poslovanje Mercatorja?


Ni komentarjev:

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...