nedelja, september 04, 2005

NOV TRIK KD HOLDINGA?

Po neuspelem poskusu pripojitve KD Groupa h KD Holdingu smo prejšnji teden lahko zasledili, da vodilni na KD Holdingu sedaj razmišljajo o povečanju osnovnega kapitala družbe s stvarnimi vložki. Seveda se s tem takoj pojavi vprašanje, kako bodo ocenili te stvarne vložke in če bodo ti stvarni vložki delnice KD Groupa po kakšni ceni jih bodo ovrednotili.


En način ovrednotenja je seveda tržna cena. Toda zaradi slabe likvidnosti in majhne razpršenosti lastništva lahko pri KD Groupu pride do manipulacije. Z drugimi besedami, pri KD Groupu se da lažje oblikovati ter vzdrževati želen nivo delnice, kar kaže tudi graf gibanja tečaja delnic KD Groupa (vir: Ljubljanska borza), kjer so spremembe tečaja zelo sunkovite:

Drugi način je knjigovodska vrednost. Tukaj se problemi pojavijo predvsem pri naložbah KD Holdinga, saj je v njegovem portfelju kar nekaj naložb, ki so knjižene po nakupnih cenah, medtem ko so tržne cene bistveno višje. Zato knjigovodska vrednost ne odseva prave vrednosti.

Tretji način pa je pošteno ovrednotenje, ki bi ga moral opraviti neodvisen strokovnjak oziroma inštitucija. Ali bo do tega prišlo je težko reči, dejstvo pa je, da se je s tem problemom potrebno ukvarjati še pred izvedbo skupščine...


5 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Tule je primeren kraj (in trenutek), da vprašam nekaj osnovnega, namreč, zakaj hoče Gantar sploh združitev KD Groupa in KD Holdinga in zakaj "oni drugi" (kateri že?) tega nočejo.

Matej Tomažin pravi ...

Dejstvo je, da je lažje upravljati z eno samo, skupno firmo kot z več različnimi. Mislim, da gre za tukaj za vizijo, da pri KD spravijo skupaj vse pod eno streho. Seveda je tukaj načeloma konflikten interes vodilnih ter zunanjih delničarjev, saj bi po mojem mnenju vodilni radi videli, da se jim njihovi deleži, ki jih imajo v KD Groupu, ocenili na največ kar se da oziroma na najboljše razmerje napram KD Holdingu. In to je odgovor, zakaj "oni drugi" se pravi mali, zunanji delničarji ne želijo preveč kavbojske združitve...

Anonimni pravi ...

zanima me kot delnicarja KDHR, iz katerega zepa so kupili delez v dezelni banki ali iz KDHR, SKDR, KDIR, KD skladi?

Matej Tomažin pravi ...

Načeloma iz tistega, ki je dejanski lastnik banke. Kakšen način financiranja pa je seveda drugo vprašanje, ampak mislim, da iz KD skladov ni šlo nič kapitala za to naložbo.

Viswa pravi ...

Awesome Article,very informative and interesting article,thanks for sharing us...

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...