nedelja, oktober 16, 2005

REFCO ŠKANDAL

Saj ni res, pa je. V to kategorijo bi lahko uvrstili zadnji finančni škandal, ki je ponovno dokazal, da kreativnosti računovodstva ni meja. Pri borzno posredniški hiši Refco, ki je specializirana za trgovanje z izvedenimi vrednostnimi papirji, je slaba dva meseca po izpeljavi javne prodaje delnic prišlo v javnost, da je direktor družbe "skril" za 430 milijonov dolarjev slabih dolgov in s tem olepšal bilanco stanja.

Odziv nadzornih organov je bil hiter, saj je nekaj dni po objavi sledila hitra aretacija direktorja (že izpuščen po plačilu varščine 50mio$), hkrati pa so s polno paro začele delati nekatere odvetniške pisarne, ki že zbirajo pooblastila s strani delničarjev ter lastnikov obevznic za ustrezne litigacijske ukrepe. Seveda pa delničarji ter imetniki obveznic niso edina skupina zavedenih. Sem spadajo tudi poslovni partnerji, ki jih je doletela vrsta različnih problemov.

Eden izmed teh je izpostavljenost do omenjene borzne hiše. Zaenkrat veliko podatkov še ni bilo razkritih, prvi pa kažejo, da nas čakajo zanimiva presenečenja: avstrijska banka BAWAG je razkrila, da je izpostavljena za dobrih 500mio$.

Aktualno vprašanje je seveda ali bo v skupini prizadetih poslovnih partnerjev tudi kakšna domača finančna institucija...

Ni komentarjev:

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...