nedelja, oktober 02, 2005

MESEC VARČEVANJA

O tem se govori predvsem oktobra. Oglasi razkrijejo, da so družbe za upravljanje z vzajemnimi skladi ter zavarovalnice z naložbenim zavarovanjem trenutno najaktualnejša izbira. Zanimivo je, da zavarovalnice naložbenega zavarovanja niti ne oglašujejo tako močno, saj samo "vsebino" oglašujejo že družbe za upravljanje. Zato zavarovalnim agentom ostane relativno enostavno delo, kar se kaže tudi v samih rezultatih, ki jih lahko razberemo iz Statističnega zavarovalniškega biltena 2005:
  • Konec leta 2004 je bilo skoraj 90.000 polic življenjskega zavarovanja, vezanih na enote investicijskih skladov (navadnih skladov) oziroma dobrih 267.000 polic življenjskega zavarovanja, vezanih na pokojninske sklade.
  • Zavarovalnice so preko omenjenih polic v letu 2004 obračunale 40,6 milijard tolarjev premij (od tega 13,6 milijarde tolarjev na police vezane na navadne sklade ter 27 milijard tolarjev vezane na pokojninske sklade).
Če pri tem primerjamo neto prilive v slovenske vzajemne sklade v istem obdobju (slabih 82 milijard tolarjev), lahko ugotovimo, da življenjska zavarovanja z naložbenim tveganjem postajajo vse pogostejša izbira. Kljub temu, pa je znesek prihrankov v vzajemnih skladih še zmeraj zelo oddaljen od zneska prihrankov, ki se nahajajo v bančnih depozitih. Med vzroke bi lahko šteli tudi več kot dvakrat manjša vplačila v vzajemne sklade kot preteklo leto v istem obdobju...

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Jaz bi bil z nalozbami v zivljenjska zavarovanja z nalozbenim tveganjem bolj previden. Dejstvo je, da so omenjena zavarovanja "in" pri nas, medtem ko v tujini zgubljajo na pomenu, saj jih borzna kriza stresla in zavarovanci so lahko na svoji kazi obcutili kja pomeni prevzeti nalozbeno tveganje (kljub zavarovanju). Pri nas je narod se vedno pod vplivom zadnjega desetletnega dogajanja na kapitalskem trgu in mnogi agentje, ki trzijo omenjena zavarovanja, kazejo lepo rastoce grafikone. Ampak, kakor vemo, preteklost ni garant za prihodnost, kar se lepo vidi v letosnjem stanju nasih vzajemnih skladov.

V prihodnosti bodo zanimiva (ce sploh) predvsem nalozbena zavarovanja z garancijami (neto vplacane premije, najvisje vrednosti, zajamcenega donosa...). Vse garancije se dosegajo preko dolocene upravljavske politike in seveda niso zastonj.

Zanimivo bo slediti trendu omenjenih zavarovanj v premiji celotnih zivljenjskih zavarovanj. Jaz dolgorocno stavim na klasicno zivljenjsko zavarovanje.

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...