petek, november 11, 2005

KAD IN SOD - PASIVNA VLAGATELJA?

Včeraj je vlada ustanovila delovne skupine za pripravo predlogov privatizacije podjetij, v katerih je država močneje prisotna. Med skupinami je tudi skupina, ki bo pripravila predlog umika KADa in SODa iz aktivnega lastniškega upravljanja v podjetjih. Vodil jo bo Peter Groznik.

V kolikor bo vlada resnično uresničila napovedi, da KAD in SOD postaneta pasivna vlagatelja, potem lahko pričakujemo kar nekaj dilem:
  • umik iz nadzornih svetov: Ali bo šlo za častno odstopanje ali čakanje do izteka mandata?
  • razdelitev portfelja KADa in SODa institucijam, ki se profesionalno ukvarjajo z upravljanjem premoženja: Komu se bodo dodelila sredstava za upravljanje in po kakšnem ključu? Če bo do tega res prišlo ali bo KD favoriziran (vodja skupine je namreč vodja upravljanja na KD)?
  • zaposleni upravljavci na državnih skladih: Če ne bodo aktivno upravljali naložb, ali bodo izgubili službo?
  • potek prihodnjih prodaj: Ali obstaja splošen recept za prodajo podjetij? Ali se gleda samo knjigovodsko vrednost (npr. Saturnus Embalaža) ali pa kakšni drugi, neekonomski kriteriji (npr. Mercator)?
Vsekakor je dobro, da se državna sklada obnašata namenu primerno (se pravi kot finančna institucija) in da se politični vpliv na podjetja čimbolj omeji. Seveda pa to še ne pomeni, da nad podjetjem ne sme biti objektivnega nadzora, ki bo vsaketoliko časa postavljal neugodna vprašanja...

Ni komentarjev:

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...