ponedeljek, november 14, 2005

NISO SAMO RUSI RAZLOG ZA RAST PETROLA

Danes je bil pester dan. Petrolova delnica je na upih izstopa državnih skladov iz podjetja poletela navzgor in tako ponovno obudila misli o novem, večjem prevzemu pri nas. Za borzno dogajanje je to odlično, žal pa takih asov Ljubljanska borza nima veliko.

Sicer bi moral tečaj Petrola ne glede na pojav Rusov porasti že prej. Zakaj? Zato, ker so naftni derivati v zadnjih tednih občutno padli, Petrol pa jih skladno z novo uredbo lepo prodaja po nespremenjeni, višji ceni. Ob ugodnem nakupovanju bi moral Petrol sedaj knjižiti izstopajoče dobičke. Seveda pa je ta a model določevanja cen naftnih derivatov kot tudi višina marže, ki jo dobiva Petrol, le začasen. V prihodnje lahko pričakujemo nov model kot tudi višjo maržo. In pri višji marži bodo dobički Petrola bistveno večji.

Seveda je sedaj glavno vprašanje, ali bodo državni skladi pri umiku iz Petrola gledali rezultate za nazaj ali jih bodo opazovali za nekaj let vnaprej?

Ni komentarjev:

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...