torek, avgust 08, 2006

DRŽAVA IZIGRALA MALE DELNIČARJE

Primorja seveda. Trik je namreč v novem Zakonu o prevzemih, ki bo začel veljati konec tega tedna. Sam zakon v tretjem odstavku 17. člena določa:

"(3) Če prevzemnik v enem letu po izteku roka za sprejem prevzemne ponudbe, ki je bila uspešna, pridobi vrednostne papirje po ceni, ki je višja od cene v tej ponudbi, je dolžan akceptantom v denarju izplačati razliko v ceni v osmih dneh od dneva te pridobitve. Od dospelosti do izpolnitve prevzemnikove obveznosti iz prejšnjega stavka se smiselno uporablja 63. člen tega zakona."

Glede na to, da sta KAD in SOD delnice Primorja prodala 30% višje (prevzem je bil uspešno opravljen po 8200 tolarjev), bi morala prevzemnika po novem zakonu takoj izplačati dodatno razliko. Tako pa se je to naredilo po starem zakonu, ki pa teh določb nima notri.

Mali delničarji torej še enkrat nategnjeni. Tokrat s strani države, saj bi lahko KAD in SOD brez problema ta delež prodala naslednji teden...

6 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Še en dokaz več, da se ti kot malemu delničarju ne splača ubadat s temi morskimi psi. Če nimaš zvez(informacij ali pa če nisi pri koritu) si j.ebal ježa. Pa zakaj bi človek trepetal na slovenski borzi, če pa ima v tujini dosti večjo izbiro in se igra dokaj pošteno. Da niti ne omenjam, da je tam več "akcije"(tečaji skačejo po 5% na dan ne pa v sloveniji kjer je premik za 2% že novica dneva...)- večji odziv na novice.

Anonimni pravi ...

...pri in po sprejemu nove prevzemne zakonodaje so tako v Vseslovenskem združenju malih delničarjev ves čas ugotavljali,da so vse njihove predloge upoštevali,a vendar so se v njihovem zanosu tako v marsičem ušteli...saj je tako "oče" prevzemne zakonodaje g.Kocbek Marjan na nekem predavanju dejal,da se določbe Zakona o prevzemih namreč uporabljajo tako s strani večinskega lastnika,ki določa njegovo ravnanje in ne samo manjšinskim delničarjem njihovo zaščito,...pa saj sedaj velja nekako zaščita za najmanj 250 delničarjev ter 1 mrd kapitala,ki se za posameznega delničarja začne pri 25000 EUR,še vedno pa je problem za javne ali nejavne družbe,ki tega pogoja ne izpolnjujejo...mimogrede nas je KAD nategnil tudi kot upravičence za delnice Zavarovalnice Triglav,ki se nahajajo v skrbništvu pri njih...

Anonimni pravi ...

res sramotno. tolko govorijo o tem kako bojo dvignili nivo kapitalskega trga, kako bojo zascitili male delnicarje in potem ravnajo kot ravnajo. za mgmt je jasno, da so naredili kar so, pac poskusajo cim ceneje skozi, da pa drzava, ki naj bi dajala zgled to naredi pa je nadvse neokusno.
se enkrat vec tej ljudje dokazujejo, da zelo radi eno govorijo in drugo delajo

zalostno

Anonimni pravi ...

Država je to naredila po pričakovanjih. Vsaj sam sem to pričakoval, glede na dogodke v zadnjem času. Ni ji mar za male delničarje in to je bilo jasno že od samega začetka....
Nova zakonodaja bo stvari malo popravila, kar pa ne pomeni, da je ne bodo poskušali izigrati.

Škoda, da so mali delničarji kljub združenju še vedno zelo neorganizirani, združenje pa itak samo trobi in opozarja, ko je že prepozno. Kot da ga ne bi bilo. Res bodo mogli ubrat drugačno taktiko, drugače je njihov obstoj, skoraj brezvezen.

LP, Z

Anonimni pravi ...

zdruzenje ima interes samo za verbica.
dejstvo je, da ce se hoce na tej strani kaj naredit mora biti drzava tista, ki da prva zgled. ampak zal daje napacen zgled.

drugace pa ja, tudi sam sem pricakoval od drzave najslabse ampak kako ze gre: upanje zadnje umre

Anonimni pravi ...

(13)...sam sem opozoril VZMD na neke pasti zlasti zavarovalniške prevzemne in zavarovalniške zakonodaje,ki se sedaj pripravlja k veliki prenovi skupaj z t.i.bančnozavarovalniškimi produkti,saj po zadnji noveli o zavarovalništvu odpravljajo še neke zadnje omejitve,da ne bi zavarovalništvo potonilo v svojih birokracijah, ampak,da se končno začne neka konkurenca tudi v Sloveniji,saj imamo praktično monopolni sistem zavarovalništva,z zelo slabimi nadzornimi mehanizmi posebej finančnega trga v Sloveniji.Da o tem ne govorimo o borzi in zavarovalnicah,kajti do sedaj še ni še nobena ojunačila in šla na bilokatero borzo.
Da ob tem niti ne govorimo,da odločujoči državni aparat ni prisluhnil vsem pobudam in željam VZMD,ki so tako v veliki večini ostale skoraj tako kot glas vpijočega v puščavi...

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...