petek, avgust 18, 2006

ZLATA MONETA 1

Danes je bilo objavljeno polletno poročilo, v katerem je razkrit celoten portfelj. Hiter pregled portfelja razkrije, da ima ta investicijska družba kar nekaj likvidnih sredstev in sicer več kot tretjino celotnega portfelja:
  • 8,65% je v zakladnih menicah,
  • 4,79% je v denarnem skladu KD MM,
  • 21,13% je v depozitih ter vezanih denarnih sredstvih.
V portfelju je samo 4,66% tujih vrednostnih papirjev, kar je malo glede na to, da se bo ta ID preoblikoval v globalni sklad...

5 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Ker so pri nižanju deleža netržnih papirjev prodali tiste, ki se jih pač na sivem trgu da prodati po kolikor toliko dobri ceni [EMAG, KBAR, NLB, TLSG], so jim v tej postavki ostali pretežno papirji, ki jih trenutno nihče noče. Zato je tudi vrednost delnice pri upoštevanju cene, ki se jo da iztržiti [namesto KV] vsaj ca. 4-5 SIT nižja od tiste, ki jo objavljajo. Recimo Perutnino Ptuj so na 30.06. ovrednotili na 647 mio SIT, na sivem trgu pa zanjo verjetno ne dobijo več kot 260-300 milijonov. Podobno so Aero Celje ovrednotili na 319 mio SIT, na sivem trgu pa bi dobili kakih 60-70 mio.
Seveda bodo svoje vrednotenje uporabljali tudi, ko bodo vzajemec, zato se bi zgoraj povedano na vrednosti točke odrazilo šele, če/ko bodo te papirje prodali. Ampak za bolj celovito sliko je pa po mojem smiselno to vzeti na znanje že zdaj.

Anonimni pravi ...

Ok... to je malček zeleno vprašanje, ampak vseeno. Jasno je, da bo ZM1 zaradi nove naložbene politike likvidna sredstva odprodala, predvsem pa bo prodala nekaj domačih naložb.
In zakaj bi to pozitivno ali pa negativno vplivalo na vrednost enote premoženja? Oz kje v članku se skriva "priložnost"?

Matej Tomažin pravi ...

Tadej je samo opozoril, da lahko pri pretvorbi netržnih v tržne papirje pride do zmanjšanja knjigovodske vrednosti...

Poanta mojega zapisa pa je v tem, da danes zaenkrat še ne veš, kaj točno se bo našlo v portfelju ZM1N, saj je dobra tretjina v "denarju", ki bo nekoč zašel v vrednostne papirje. Katere?

Sodeč po strukturi portfeljev vzajemnih skladov je Probanka DZU hitro menja izpostavljenost tujim trgom (npr. Alfa je imela marca 38% tujih vrednostnih papirjev, junija 28%, julija 35%). Žal se to zaenkrat negativno odraža na rasti Alfe, saj za drugimi mešanimi vzajemnimi skladi zaostaja. Seveda pa se to stanje lahko hitro spremeni, če se trend obrne njim v prid...

Anonimni pravi ...

Aha... Sedaj razumem. Potem sem še kar prav razumel članek. Hvala za pojasnilo, Matej. LP.

Anonimni pravi ...

Denarna sredstva in vezave z možnostjo odpoklica nameravajo po preoblikovanju še nekaj časa držati, za primer močnega izstopnega vala. Če bodo točke dovolj hitro uvrstili na borzo kot ETF, po mojem sicer za to ni prave nevarnosti, ampak pravijo "ziher je ziher".
Tisti zgornji komentar je bil pa mišljen bolj kot komplement k temu, kar je že napisal Matej. Če povzamemo oboje skupaj: pri Zlati moneti 1 oziroma Probanka globalnem naložbenem skladu je še precej vprašajev...

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...