četrtek, januar 25, 2007

KRKA IN RUSIJA

Da malenkostno uravnotežim optimistično vzdušje pri Krki, podajam dve povezavi, ki govorita tudi o tveganjih krkinega največjega trga - Ruska federacija:

  • Pliva še ocenjuje morebiten negativen vpliv ruskega DLO (rusko "Dopolnitelnoye lekarstvennoye obespechenoye" oziroma dodatna ponudba zdravil) na prodajo
  • Citigroup je znižal ciljne vrednosti vzhodno evropskih farmacevtom
Previdnost ni odveč...

10 komentarjev:

Anonimni pravi ...

A kaj ko gredo pri Krki vse stvari proti logiki.
(npr tvoje zadnje 160ksit, korekcija...). Že pri 25k so se strokovnjaki opekli. Zakaj riskiraš pri napovredih o Krki. (Kupi je nekaj in veliko bolj srečen boš).

Tudi skladi ne bodo pustili večjega padca Krke(saj je od nje odvisen tudi obstoj njih samih). Sedaj jo tudi tuji investitorji uvrščajo v svoj portfelje.
Dejstvo je da banke ne ponujajo tistega kot nekoč in kapital se seli, tečaji pa rastejo...
Vse ostalo pa je za navadne smrtnike stranska stvar

Matej Tomažin pravi ...

Saj nič ne napovedujem...jaz objavljam moja sprotna mnenja. In ta trenutek opažam, da vse več ljudi vidi samo pozitivno in to je ponavadi znak, da se bodo stvari malo umirile. lahko bodo kratkoročno lahko srednjeročno lahko pa tudi dolgoročno. ne vem.

Sicer pa ne pravim, da je Krka slaba firma. Posluje ok. Samo tečaj na borzi je prehitel postavke poslovanja...kar za vlagatelja, ki trguje dnevno pomeni, da lahko tečaj zaniha.

Če si dolgoročen vlagatelj moraš te kratkoročne šume odmisliti...zato tudi ne moreš primerjati kratkoročne misli z dolgoročnimi dogodki.

kapitalc pravi ...

Kdor spremlja dogajanje na borzi dnevno ve, da je potrebno vsak članek ali mnenje prebrati "med vrsticami"...hkrati pa je zanimivo kako poraste zanimanje po branju borznih novic v času bika...torej pohvalno za tvoj blog matej-kar tako naprej

Anonimni pravi ...

zanimivo, vendar sam ne vem ali sem slep, v teh člankih ni nikjer omenjena krka !??

se mi pa res zdi že hudo zanimivo, da se toliko trudiš uravnotežit javno mnenje.....pa to brez vsakega argumenta ....

Matej Tomažin pravi ...

Slep si.

Omenjeni program med drugim predpisuje katera zdravila dobijo ruski državljani zastonj. Konec leta 2005 se je razširil, zato je v letu 2006 nastala velika obveznost, ki še ni plačana (85% letošnjega proračuna). Zato je normalno, da si dopuščamo možnost, da se ta program kratkoročno ne izvaja več v takšnem obsegu kot je bil zamišljen. In glede na to, da je trg Ruske federacije največji Krkin posamični trg (lanskoletna prodaja dosegla 130,1 milijona EUR, kar je 37 odstotkov več kot predlani) je možno, da bo ta vpliv čutila tudi Krka.

Če misliš biti še naprej tako negativno razpoložen oziroma nastrojen do mene te prosim, da prenehaš brati moje komentarje.

Hvala.

Dejč pravi ...

Kakšen padec pa pričakuješ pri Krki oz. kakšna se ti zdi njena primerna cena?

Matej Tomažin pravi ...

Ni fora toliko v odstopanju borzne cene in neke poštene cene (slednja je lahko zelo različna, pač odvisno iz katerega stališča jo opazuješ). Bolj je potrebno obstoječe informacije opazovati v kontekstu dnevnega trgovanja - na primeru Krke smo lahko opazili, da je tečaj v letošnjem letu skočil konkretno navzgor, čeprav kakšnih posebnih razlogov iz poslovanja ni bilo zaznati. Res je, da je pozitiven vpliv nove valute, toda to še ne pomeni, da se bo rast odvijala v nedogled.

Borza je ciklična. In v tem kontekstu lahko pričakujemo da tečaj Krke tudi zaniha. Kdaj? Ne vem. Koliko? Tudi ne.

Če si vlagatelj, ki trguje dnevno, potem je zate pomembno, da veš kdaj je trg kratkoročno pregret. V kolikor pa si investitor in kupiš neko delnico zato, da jo boš držal 10 ali 20 let, pa to nima take teže.

To je seveda samo moje mnenje... borzni trg bo pa itak pokazal svoje...


Na primer

Anonimni pravi ...

Ni tako enostavno. Na borzi sem že več kot 20 let.
Najprej v tujini kjer tudi živim. Odkar obstaja LJSE pa tudi v Ljubljani.

Na borzi ni ciklike oziroma je ne moreš zaznati. Če pade lahko naslednji dan še bolj in če raste lahko naslednji dan, mesec, leto še bolj.
Tipičen primer je KRKA...

LP
Tine

Matej Tomažin pravi ...

Tine, strinjam se da ni tako enostavno, žal pa se ne strinjam, da na borzi ni ciklike.

Mislim, da je v življenju vse ciklično, tudi borza. Seveda to ne pomeni, da en dan raste in drug dan pade. Lahko je tako kot si omenil.

Glede na to, da imaš dolgoletne izkušenje, me zanima, zakaj misliš, da borza ni ciklična.

Anonimni pravi ...

V Publikumovih dnevnih poročilih je PE za KRKO (kolikor razumem, gre za njihovo oceno dobička v letu 2007, glede na trenutno ceno) cca 22, kar se mi ne zdi pretirano drago, glede na njihovo oceno Gorenje PE=29?

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...