sreda, januar 03, 2007

ZAPOSTAVLJEN JEN?

Japonski jen je v zadnjem mesecu izgubil kar nekaj svoje vrednosti in sicer predvsem na račun pomanjkanja konkretnejših podatkov, ki bi kazali na hitrejše okrevanje Japonske. Ko bodo ti podatki prišli na plano, bo japonska centralna banka začela konkretneje dvigovati obrestno mero (potiho se sicer pričakuje manjši januarski dvig obrestne mere), s tem pa se bo začel zniževati obrestni diferencial z drugimi državami. Ta je trenutno visok, posebej če ga primerjamo z obrestnimi merami na Islandiji, kjer se obrestne mere gibljejo nad 10 odstotkov:

vir: Centralna banka Islandije

Seveda ima visoka obrestna mera tudi posledice slabitve deviznega tečaja - islandska krona je v lanskem letu izgubila okoli 20% svoje vrednosti. Poleg krone je na vrednosti izgubljal tudi jen in sicer je izgubil dobra 2% napram dolarju oziroma 12% napram euru.


Tehnično gledano je jen trenutno v zanimivem položaju. Seveda je možen preboj območja 120 (morebitna H&S formacija), toda vsak konkretnejši zdrs jena bodo centralne banke znale izkoristiti, kar lahko razberemo preko zadnjih objav o selitvi deviznih rezerv iz dolarja v eure ter jene.

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Ja veliko je bilo že povedanega gleda jena. Recesija se umika, Nikkei raste,....YEN pa se vedno v "piz..."!

Ja ne morm si pomagat, sem že mal na trnih. Začel sem vlagat v to valuto pred leti, pa sem pričakoval da se bo kej.......

Anonimni pravi ...

Ja Bawag je tudi stavil močno na Jen... :) Ampak so jih olupli. Pričakuje se zvišanje obresnih mer na jpy koncu in te so močni voznik valute.

€ jpy je v dveh dneh naredil stampedo 300 tick. Prav neverjetno. (sem v kontra smeri na euro usd :(, vendar menim, da gre € preko vrha letos, tako da bom malo količino celo dodal.

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...