nedelja, januar 14, 2007

PRVI DOBIČKI 2006

V petek je bil v časniku Večer objavljen povzetek novinarske konference, ki jo je pripravil KD ob 15. letnici delovanja Galilea, med katero najdemo tudi opisno oceno lanskoletnega dobička:

Na isti dan kot objava tega povzetka, je bilo na borzi zaznati nekoliko več prometa z rednimi delnicami KD holdinga... Mogoče pa nekdo že ve, kaj točno pomeni lep dobiček...

Poleg Gantarjeve ocene pa sta konkreten dobiček v Večeru objavila tudi Infondova sklada:
  • Infond ID = 4,35 milijarde tolarjev, kar predstavlja 19,3% trenutne tržne kapitalizacije,
  • Infond ID1= 1,3 milijarde tolarjev, kar predstavlja 18,4% trenutne tržne kapitalizacije.
Glavno vprašanje je seveda, koliko tega dobička bo šlo za dividende?

8 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Svet financ naj bi težil k čimvečji eksaktnosti in zato bi taki članki v medijih(Večer) morali to težnjo zasledovati.
Naložba KDHR v Delo je bila računovodsko oslabljena v poslovnem poročilu za leto 2005,zato v letu 2006 ob prodaji tega deleža ni bilo računovodske izgube,četudi je res da je naložba bila prodana pod nakupno vrednostjo(nakup po 39000,prodaja po 31600 sit za delnico)
Strinjam se z Matejem glede številke 20 mio.evrov dobička za leto 2006,ki se mi pa zdi dokaj konzervativna,kar je iz njegovega naglasa tudi očitno!

Anonimni pravi ...

Glede Ifirja-med vsemi idi so v letu 2005 najbolj razočarali, zato pri tokratnih dividendah ne bi smeli preveč varčevati.. Pa tudi objavljen podatek za 2006 ni ne vem kako navdušujoč. Kdir je baje v lanskem letu ustvaril za cca. 8 mld dobička, pri približno enaki kapitalizaciji..

Anonimni pravi ...

...no tako je včeraj iz skupine KD Group d.d.odprodala 5,1% deleža družba Epakta g.Roberta Šege.Tako so že tudi konec decembra prodali nekaj manjši delež družbi European Funds.Prav tako,so se odločili izstopiti v družbi Indesign g.Aleksandra Sekavčnika ter tako odprodala luksemburški družbi Carantania Investments in sicer 3,8% delnic KD Holdinga d.d. in še 3,2% KD Group d.d.,kdor zna,pač zna...

Matej Tomažin pravi ...

Murje, kaj pa če je to samo prestavljanje delnic na davčno bolj ugodbno entiteto?

Anonimni pravi ...

Matej, ne zameri.... ampak KDHR je na 11.000SIT že kar nekaj let. Mislim, da od pretvorbe dela delic KDHR v delnice KD Group. Pač cinca gor in dol. Kje ti vidiš tak potencial v vsem tem? Dividende, nenadna rast, kot posledica zamolčanega stanja v preteklosti?
Jaz tega preprosto ne vidim.
Mar te ne moti njihovo poslovanje preko vseh mogočih otokov. Ti to vzbuja zaupanje?

Matej Tomažin pravi ...

Potencial vidim predvsem v DZU-jih ter zavarovalnici, ki jih ima holding. Strinjam se, da nič ne delajo na malih delničarjih, toda zaenkrat se tolažim s tem, da je mogoče KD-ju bolj do imidža kot pa do vse splošnega natega delničarjev.

KD holding se mi zdi pri teh cenah danes naložba, ki ima omejen padec, hkrati pa dober potencial rasti.

Seveda se pa me ne bo presenetilo, če bom nekoč v časopisih prebral:
- da so veliko denarja pospravili preko davčnih oaz,
- da je stanje znotraj KD-ja klavrno.

Sicer osebno imam poleg rednih delnic tudi prednostne delnice, za katere mislim, da bodo ob pojavu dividend na rednih delnicah zelo zanimive. Pričakujem, da se bo to zgodilo že letos, zato ciljam, da bo dividenda na prednostnih v rangu med 500 in 700 tolarjev. To pa bo čisto spodoben donos za tovrstno naložb. Ko pa bo dividenda na prednostnih dosegla maksimalno ceno (800 tolarjev), pa bi znala tudi cena prednostnih zrasti preko 40 evrov...

Anonimni pravi ...

Trenutne vrednosti na borznem parketu,kažejo tudi na vpliv dela portfelja,da poteka finančno vrednotenje AdriaticaSloveniced.d za dogovorjeno prevzemanje ali odprodajo dela zavarovalnic v skupini zainteresiranim bankam,saj bi tako zadeve lahko povečano tržili preko bank in borznoposredniških družb,kar tudi predlaga novi zakon o investicijskem svetovanju,tako,da so pravkar:
KDHR +3,79% na 53,27Eur
KDHP +2,78% na 37 Eur

Anonimni pravi ...

Svaka cast da se tako ukvarjate z KDHR-jem. Se strinjam da ima delnica veliko prostora za rast. Kolikor pa smo do sedaj spoznali Matjaza pa vemo, da ne gleda na imiđ. Dol mu visi. Tako da me transfer preko davcnih oaz sploh ne bi presenetil.Prej nasprotno.
Priznam, da me zaradi diskonta vsak dan srbijo prsti. Ampak ko si v mislih namalam Gantarjevo sliko me srbecica v trenutku mine.
Ce pa pomislim na dividendo pa raje kupim ID-e, ki imajo diskont. Na zalost (ali veselje) trenutno dokaj majhne.

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...