nedelja, marec 18, 2007

AKCIJA Z VALUTAMI: LATVIJSKI LAT IN SLOVAŠKA KRONA

V zadnjem času sta veliko pozornosti pritegnili valuti Latvije ter Slovaške. Za prvo se predvideva, da je na robu devalvacije, druga pa je na račun tujih direktnih investicij v apreciacijskem elementu.

Latvijski lat je zaradi velikega tekočega deficita ter visoke inflacije izpostavljen morebitni devalvaciji, svojo težo pa so dodale tudi kreditne agencije, ki so Latviji znižale rating (kljub hitri gospodarski rasti). Dodatni vpliv dodajajo tudi zadnji komentarji, ki so se začeli pojavljati v medijih (WSJ, Marketwatch, The Baltic Times, Burninck's Global Market Beat). Razmerje med eurom in latom se v zadnjih dveh letih do januarja ni bistveno spremenilo. Letos pa je opaziti, da se zgodba z latom šele začenja:


V kolikor bi prišlo do resnejše devalvacije Lata ali pa vzpostavitve večjih špekulativnih pozicij s strani hedge skladov, potem bi lahko dogodek resneje vplival tako na regijo kot tudi na globalni ravni (predvsem psihološko v smeri ponovnega pripisa tveganja razvijajočim se državam). Za slovenske vlagatelje je aktualno seveda vprašanje, kako bi devalvacija vplivala na poslovanje slovenskih podjetij, ki v Latvijo veliko izvažajo (npr. Krka).

Prav nasprotna zgodba pa je slovaška krona, ki je danes pridobila več kot dva odstotka in sicer na račun, da je ECB dopustila 8,5% apreciacijo krone napram euru. Eden izmed razlogov za tako močno rast krone gre iskati v odprtosti Slovaške tujim investicijam, ki posledično pomenijo močno povpraševanje po kroni. Razmerje med eurom in krono je tako v zadnjih letih v padajočem trendu:


2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Matej, vidim, da si se popolnoma osredotočila na valutne in surovinske posle. Zadnje čase zelo pogrešam kak tvoj komentar z Balkana. Fajn teden.

MK

Matej Tomažin pravi ...

Pride tud kakšn komentar iz Balkana. Kot na primer ta, da sem se včeraj fural iz Zagreba v Ljubljano 8 ur. Zakaj? Zato ker na slovenskih avtocestah niso bili sposobni očistiti cest (aja, pa cestnino so vseeno pobiral...).

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...