sreda, marec 28, 2007

WTI - 5. TEDEN

Pozicija v srebru še zmeraj ostaja, prav tako izguba na portfelju.



Ne glede na nedavne zaplete z Iranom, ki so pozitivno vplivali na vrednost sodčka nafte ter posredno tudi na zlato, kakšnega večjega efekta na srebro nismo zaznali. Če primerjamo današnje nivoje zlata z nivoji izpred februarskega padca, potem lahko ugotovimo, da se trenutno zlato nahaja približno tri odstotke pod vrhom, ista primerjava s srebrom pa pokaže na bistveno večjo razliko - okoli 10 odstotkov. Seveda to ne pomeni veliko, je pa zanimivo, saj sta se zlato in srebro v zadnjih časih gibala podobno (s tem da je srebro bistveno bolj volatilno).

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Matej, pa kaj je s tem zlatom (in srebrom)..? Dolar pada, nafta draga, zaostrovanja so, pa še kaj...vse se pa bolj medlo pozna na ceni zlata...banke odmetavajo na veliko ali kaj?

thx, lp

Anonimni pravi ...

Matej, še jaz imam eno vprašanje. Ker nisem borznik me zanima, kako je možno, da je KDIR objavil revidirane poslovne rezultate 2006, v katerih je razkril 680 Sit dobička na delnico, kar trenutno znaša 27% dividendni donos na tržno vrednost, trg pa ni reagiral. Tudi če bi izplačali samo pol dobička, bi to pomenilo 13,5% dividendni donos, pri čemer je knjigovodska vrednost cca. 15 EUR. Ali borzniki zjutraj ne berejo SEONET, ali pa vedo nekaj, kar jaz ne? Lp,
Gagi

Matej Tomažin pravi ...

ja, zanimivo se gibljejo žlahtne kovine zadnje čase. Mislim, da bo še zmeraj prišel njihov čas...

Pri KDIR se gleda več ali manj samo knjigovodska vrednosti v primerjavi s tržno. In to kratkoročno poganja zanimanje...glede dividende pa je sedaj itak nova zakonodaja in verjamem, da ne bo vec tako visokih dividend.

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...