nedelja, marec 25, 2007

VSE ZANIMIVEJŠA SAVA

Savin nakup več kot petinskega deleža Abanke Vipa je vsekakor pritegnil dodatno zanimanje investitorjev (zadnji posli so se v petek sklepali pri 270 evrih). Ne samo, da je Sava v portfelj dobila odlično naložbo, verjetno je tudi, da bo Savi uspela tudi predlagana združitev Gorenjske banke z Abanko Vipa. V tem kontekstu bo nova banka druga največja banka v Sloveniji s približno okoli 13 odstotnim deležem, s čimer bo na listi zaželenih bank več ali manj na vrhu.

Obvestilo Save ni vključevalo prodajne cene. Tako lahko samo ugibamo po koliko je Sava kupovala: moja ocena je med 80 do 150 milijoni evrov, sam razpon kupnine pa je velik prav zaradi načina nakupa - bila je uveljavljena nakupna opcija, kjer je bila prodajna cena po vsej verjetnosti vnaprej definirana.

Tudi pri Savi v letnih poročilih kot tudi v uradnih objavah pred poslom nismo nikjer zaznali, da ima Sava podpisano to nakupno opcijo, kar odpira splošno vprašanje, katere opcije imajo podjetja še podpisane, pa vlagatelji/delničarji ne vemo zanje.

Sicer pa se je z vstopom Save v Abanko Vipa razjasnila tudi strategija preostalih finančnih institucij - tukaj mislim predvsem na skupino KD, kjer se mu je Abanka Vipa tokrat oddaljila. Bo pa zato zanimivo spremljati potek privatizacije NLB-ja...

Ni komentarjev:

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...