ponedeljek, marec 05, 2007

KRKA

Krka je danes trgovanje končala pod 800 evri. To je petnajst odstotkov pod svojim vrhom, ki smo mu bili priča konec januarja.

Petnajst odstotkov ni malo. Posebej za tiste vlagatelje, ki so bili trdno prepričani, da je delnicam Krke usojena samo rast. Toda z vse večjim deležem tujih vlagateljev v strukturi delničarjev Krke je vpliv globalnega dogajanja na trgovanje z delnicami Krke vse večje.

Zato se ne smemo čuditi, če bomo kdaj pa kdaj znotraj trgovanja zaznali nenadne prodajne pritiske. Pritiske, ki bi jih opisali kot likvidiranje posameznih naložb (tuji vlagatelji bi take prodaje razumeli v kontekstu zmanjševanja izpostavljenosti razvijajočih se trgov).

Če k temu dodamo še morebitno zapiranje dela špekulativnih nakupov, ki so izhajali tako iz certifikatov kot tudi terminskih pogodb (koliko vlagateljev je le-te sklepalo v slovenskih ter avstrijskih bankah?), potem ni dvakrat za reči, da bo tečaj Krke v prihodnje nihal bolj kot pa v preteklosti.

Končno nekaj akcije na Ljubljanski borzi...

11 komentarjev:

Anonimni pravi ...

CEL SVET JE PADEL. Nekatere delnice tudi za več.
Če trezno razmislim je nekaj sedaj 15% ceneje (nekaj pa še cenejše..)

Anonimni pravi ...

Kot vse kaze bo slo tako noro dol, kot je slo noro gor. Posebno lastniki turbocertifikatov postajajo nervozni, saj se tecaj hitro bliza ceni prvih knock-outov.
Ce ne drugega bo to "zabavna sola". Na zalost na kratek rok malo draga. No, upam da na kratek rok.

Anonimni pravi ...

Meni se je vedno o korekcijah zdelo da bo "slo noro dol" pol je pa šlo "noro gor".(lani maja vse prodal)

Pred enim mesecem sem pa mislil da bo šlo še "noro gor" pa gre "noro dol".
Vglavnem v takih trenutkih ne smeš reagirat kot množica in zmagal si. Ne prodajat kvečjemu dokupovat prodajat.

Prodajat takrat ko gre gor

Anonimni pravi ...

No po dolgem času se je tudi s certifikati, ki jih ima raiffeisen opazneje trgovalo, Cert, na PETG je šol včeri recimo dol za okol 20%, po dolgem času, pa so bili sklenjeni posli z vsemi certuifikati,
Kaj bo danes pa počakajmo in se pustimo presenetiti

Unknown pravi ...

Matej,
Ali je potem ze cas za kupovanje? Kako se je korekcija odrazila na vrednostih vzajemnih skladov? Sam se pricakoval korekcijo malo kasneje in sem denar za mesec dni vezal na Banki, da pocakam na ugodnejse case za kupovanje? Se pricakuje se nadaljnje padanje?

Matej Tomažin pravi ...

Glede smiselnosti kupovanja je zmeraj tako, da je to odvisno od tvojih izhodišč in pričakovanj.

Osebno se nagibam k temu, da najdem naložbo, za katero mi potem ni potrebno toliko skrbeti. Temu dodam kanček potrpežljivosti in rezultat je viden. Prehitro menjavanje pozicij povzroča stroške kot tudi povečuje verjetnost, da z opravljeno transakcijo kaj zgrešiš.

Seveda je to kontekst varčevanja na dolgi rok. Drugače je pri dnevnem trgovanju.

Pri slednjem je trenutno opaziti, da je v območju 800 evrov kar nekaj volje, zato me ne bi presenetilo, če bi se tečaj malenkostno odbil navzgor. Seveda pa bodo kmalu kvartalni podatki začeli prihajati, kar bo predvsem za Krko zelo pomembno, saj bomo hitro ugotovili, ali so imeli kaj predaha v Rusiji ali ne.

Unknown pravi ...

Matej,
Najlepsa hvala za hiter odgovor. Tudi sam razmisljam tako kot si napisal v drugem in tretjem odstavku.
Trenutni padci za 20-30% me ne vznemirjajo pretirano, ceprav tezim k temu, da bi vstopil v optimalnem trenutku. Ko tecaji padajo.
Nagibam se celo k temu, da bi za nekaj let del premozenja dal v vzajemne sklade, kjer bi bila skrb minimalna. Pricakovani donos pa 10%-40%letno
Krka me kot nalozba trenutno ne zanima.

Anonimni pravi ...

Še samo malo do Krkinih rezultatov. Potem pa veselica

Anonimni pravi ...

tomaz,
ne vem v katere sklade mislis vlagati da bos zasluzila 10-40% na leto? Pa seveda tako, da bi bila skrb minimalna.
Te pravljice na zalost ni. Bilo bi pa lepo. Zelo lepo.
Se pa strinjam z Matejem glede Krke in njenih cetrtletnih rezultatov. Upam da Joze ve kaj govori.
Ce se ne motim je napovedal 15% vecji dobicek za leto 2007. Januarja pa je dodal, da so bile napovedi narejene ze avgusta. In je dodal, da bodo rezultati se 10% boljsi.

Unknown pravi ...

Tomaz,

Minimalna skrb sem mislil v primerjavi z delnicami. Ce bi vedel, kje dobiti sklad s takim donosom ne bi iskal informacije tu. Kljub temu pa mislim, da je moj razpon tako visok, da je izvedljiv. Seveda pa bodo donosi verjetno bolj gravitirali proti 10 kot proti 40%.
Soimenjak lep pozdrav

Anonimni pravi ...

Ja, to je ze bolje. 10% povprecni donos v VS na dolgi rok. Ce pogledamo nazaj tuje sklade je to izvedljivo.

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...