četrtek, marec 08, 2007

TRŽNI POLOŽAJ ZAVAROVALNIC

Leto je naokoli in slovenske zavarovalnice so v minulem letu zbrale za 11,4% več zavarovalnih premij kot leto poprej. Pri tem so se tržni deleži glavnih igralcev nekoliko spremenili:

Vir: podatki SZZ

Posebej gre izpostaviti zavarovalnici, ki spadata v skupino KD (AdriaticSlovenica ter Slovenica Življenje), saj je predvsem v zadnjem času opaziti korenitejšo rast. Omenjeni zavarovalnici sodeč po tržnih deležih pridobivata predvsem na račun Zavarovalnice Triglav, ta pa svoj primankljaj nadomešča preko zdravstvene zavarovalnice. Slednja zavarovance pridobiva od Vzajemne, ki je v zadnjih štirih letih izgubila precejšen tržni delež.

V kolikor se bosta Vzajemna in AdriaticSlovenica res združili, potem bi to pomenilo da bomo na slovenskem zavarovalniškem trgu dobili skoraj enakovrednega tekmeca največji zavarovalnici - Zavarovalnici Triglav.

Sicer pa je že skrajni čas, da kakšna zavarovalnica začne kotirati na borzi. Kandidatk je namreč res veliko...

9 komentarjev:

Anonimni pravi ...

/13/...tudi sam sem izpostavil,da bi se morala katera slovenskih zavarovalnic ojunačili in stopiti tudi na borzni parket,da bi dejansko videli koliko je zavarovalnica dejansko vredna,kajti vedno je prisotna samo hvala,ki pa se žal na ceni delnice na odraža...

Janko Slavič pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
Anonimni pravi ...

/13/...delnice ADZR imajo nominalo 1000 sit oz.1 kos in tako so po letih rezultati naslednji:
Leto 2003
- knjigovodska vrednost 1.591 sit
- dividenda 50 sit
Leto 2004
- knjigovodska vrednost 1.795 sit
- dividenda 116 sit
Leto 2005
- knjigovodska vrednost 1.941 sit
- dovidenda - sit
Leto 2006 ?

Medtem na Zagrebški borzi kotirata delnici CroatiaOsiguranje d.d.,ki imata obe nominalo pri 1400 kun in sicer:
- CROSS-P-A (prednostne):
8750 delnic po 12.760 kun
- CROSS-R-A (redne):
307.598 delnic po 13.920 kun

Anonimni pravi ...

Torej imamo razmerje dvakratnik nominalne vrednosti proti devetkratniku nominalne vrednosti!Če druga ni precenjena(trg ji priznava tolikšno ceno),potem bi prva bila relativno dokaj podcenjena!Kolikšna bi bila poštena tržna cena?

Unknown pravi ...

Matej mogoče veš kdo so upravičenci za nakup ZVTG delnic od SOD-a in bodo kasneje lahko sodelovali pri dokapitalizaciji (Poslovni dnevnik - št. članka 233052). So do nakupa teh delnic upravičeni tudi dosedanji lastniki?

Hvala

Anonimni pravi ...

Tule imaš napako pri zavarovalnicah:

tako v tabeli, kjer manjka okoli 10% delež - od koga?

tako kot v grafu - ni skladen s tabelo niti s tekstom?!

Matej Tomažin pravi ...

V tabeli so prikazani glavni igralci in ti imajo dobirh 80% celotnega trga. Preostalih 20% trga je v rokah drugih zavarovalnic.

Graf je čisto ok.

Glede upravičencev za delnice Triglava na žalost čisto točno ne vem. Verjamem pa, da v kolikor bo nova dokapitalizacija zavarovalnice, bodo pri njej sodelovali vsi.

Anonimni pravi ...

/13/...v lanskem letu aprila je KD Holding d.d. ob Pozavarovalnice Sava d.d.& Co.kupila zajeten paket delnic ADZR po ceni 2822,saj je bilo takrat objavljeno tudi na SEOnetu,po zadnji odobreni dokapitalizaciji so tako iz KD BPD d.d.po njihovem ponujali za eno delnico ADZR 1000 sit,kar je za njih bilo čudovito,za male delničarje,ki jih je v družbi nekako 0,6% pa čista izguba,a ker tako obvladujejo 99,2% lastništva si lahko privoščijo tudi t.i.squezze out...

Anonimni pravi ...

/13/...vrednostenje na dan 30.09.2006 je takšno:
AdriaticSlovenica d.d.- 135 mioEUR
Vzejemna v.z.d. - 42,5mioEUR ,ki ga je izvršila družba Deloitte in tako pridemo do menjalnega razmerja 1:3,18,pomeni za eno delnico AdriaticaSlovenice d.d. 3,18Delnice Vzajemne v.d.z.Skupščini sta sklicani za 10.maj 2007,pooblaščenci pa že tekajo...

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...