četrtek, marec 22, 2007

TELEKOM PREDRAG?

Za prodajo strateškemu kupcu ne. Namreč primerjave po kazalnikih s konkurenčnimi podjetji tukaj ne pridejo toliko v poštev, saj bo imel novi lastnik možnost (čez čas seveda) postaviti novo upravo. Ta pa bo lahko upravljala s podjetjem bistveno bolje kot današnja.

In v tej luči je potrebno iskati premijo - premijo za kontrolo, ki se izračuna tako, da primerjamo sedanje stanje ter idealno stanje z idealnim vodstvom, ki racionalizira poslovanje (npr. zmanjšanje števila zaposlenih, odprodaja nepotrebnih naložb, zmanjšanje donacij, refinanciranje ipd.).

Telekom pri slabih 400 EUR je drag v osnovni primerjavi s konkurenti, toda prodajna cena strateškemu kupcu bi morala po mojem mnenju biti višja.

PS: delnic Telekoma nimam. Jih bom pa mogoče kupil, ko jih bo država ponudila državljanom .

8 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Dosti ne manjka do "prave" prevzemne cene. Že nekaj časa nazaj se je govorilo prevzemni ceni Telekoma okoli 450 EUR, medtem ko so vsi borzni analitiki vzdihovali kako je cena 350 EUR ali takratnih 70000 Sit ko je Telekom prišel na borzo že tako in tako preveč. Ravno tako ne dolgo nazaj cena Petrola pri takratnih 80000 Sit. Cena Krke 800 EUR zopet precenjena. Ko bo prišel prevzemnik in dal za Krko 1200 EUR jo pa nihče ne bo hote prodati po tej ceni ker bodo vsi hoteli več. Kje so meje? Denarja je po svetu čedalje več ponudbe čedalje manj. Ko bo zmanjkalo ponudbe lahko samo še ugasnemo luč.

IgorB

Anonimni pravi ...

Telekom ima precej notranjih rezerv - se strinham s Matejem. Smisel privatizacije je tudi v tem, da bo zunanji lazje uredil podjetje (manj politicnih pritiskov). Lek je lep primer, kar potrjuejo rezultati, razliko v nacinu dela pa priznajo tudi tam zaposleni kolegi.

Interes drzave: bolje je imeti pol manj 4x bolj dobickonosnega podjetja in ob prodaji se nekaj zasluziti, a ne?

Što prije, to bolje ...

Iztok pravi ...

Kaj pa meniš o nakupu te delnice s certifikatom ?

Vnaprej hvala.

Anonimni pravi ...

Hello,

a o Abanki, Gorenjski banki in Savi pa nobenega komentarja?

Matej Tomažin pravi ...

Za investicijske odločitve se morate po naši zakonodaji posvetovati z borznim posrednikom, tako da vam jaz žal konkretnega nasveta ne smem dati.

Za Abanko pa lahko kakšno misel pričakujete v naslednjih dneh...

Anonimni pravi ...

Poglejte malo zaveze, ki jih bo moral sprejeti strateški partner. Brez odpuščanja, brez ukinjanja poslovnih funkcij, razvoj mora ostati večinoma v SLO, ipd. Ponujeno mu je pa 39% od države, torej mu tudi večinska kontrola ni zagotovljena pri tej transakciji.

Pri sedanji ceni je TLSG drag ne samo če gledaš multiple v primerjavi z velikimi integriranimi telekomi, ampak tudi če gledaš prevzemne multiple regijskih telekomov v zadnjih par letih. Torej tiste, ki že vključujejo premijo, za to, da boš dobil kontrolo in lahko naredil podjetje bolj dobičkonosno.

Matej Tomažin pravi ...

To kar si napisal je res. Toda prepričan sem, da triki za obhod zavez obstajajo.

Sicer mora strateški lastnik ob nakupu 25% dati javno ponudbo za preostale delnice (kar je napisano tudi v strateških usmeritvah) in tako lahko kupi npr. preostalih 25%+ odstotkov, ki niso v lasti države. S tem preseže 50%, le-te pa mislim, da lahko takoj proda naprej (nisem zasledil, da kje piše koliko dolgo mora biti lastnik). Skratka za kreativo je dovolj prostora...

Anonimni pravi ...

PS: delnic Telekoma nimam. Jih bom pa mogoče kupil, ko jih bo država ponudila državljanom .

Matej, kaj si mislil s tem.
Res je bilo receno, da bo drzava prodala del TS domacim investitorjem. Ampak po kaksni ceni. Nikakor ne bi bilo fer da to proda po nizji ceni, kot je na trgu.
Sam sem nedavno prodal vse delnice. Bi mi prislo prav, da jih zopet kupim po 200 EUR. Ne bi pa to bilo prav do ostalih, sedanjih lastnikov.
LP
Tomaz

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...