torek, april 17, 2007

GORENJE IN BAKER

Današnja izstopajoča rast tečaja delnic Gorenja vsekakor nima veze s samim poslovanjem Gorenja. Dovolj je že, da pogledamo na surovinski trg, kjer lahko opazimo izrazite skoke:


V slabih treh mesecih je baker porasel za 50% in se tako skoraj vrnil v rekordna območja, ki smo jih beležili lansko poletje. Vpliv na vhodne stroške Gorenja bo velik, končni rezultat pa bo odvisen predvsem od tega, kako uspešno Gorenje prenaša naprej te stroške kot tudi kako veliko zalogo surovin si je nabavil pred nekaj meseci, ko so bile bistveno ceneje.

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Verjetno je pomemben tudi oddelek risk managementa in z njim povezano hedganje...Gorenje naj bi imel ta oddelek zelo razvit, kako in koliko se varujejo, pa bi moralo biti opisano v letnem poročilu...Nisem ga pa šel brat...:)

lp

Anonimni pravi ...

Definitivno imajo zelo razit oddelek. Skoraj prepričan sem, da so se hedgali.

Matej Tomažin pravi ...

Jaz pa nisem tako prepričan v to. Sicer je pa tko: obrat zalog je okoli 60 dni, pogodbe o nakupu surovin pa segajo tja do 6 -8 mesecev v povprečju, kar pomeni, da prej ko slej občutijo tržne pogoje.

Če bi imeli bistveno hedgan (npr. veliko pozicijo), bi morali v letnem poročilu razkriti.

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...