sreda, april 04, 2007

SBI ČEZ 8000 TOČK

Pogled na zadnji naskok psihološke meje (iz 6000 indeksnih točk na 7000 indeksnih točk) razkrije, da smo novih 1000 indeksnih točk dočakali v skoraj enakem obdobju - dva meseca. Seveda je bilo pri tokratnem vzponu težišče v zadnjih dneh, ko smo med trgovanjem pri nekaterih delnicah opazili, da je ponudbe enostavno zmanjkalo.

Vir: LJSE

To pomanjkanje ponudbe nam ponuja vsaj dve smernici:
  • delnic ni več na razpolago - več kot desetletna privatizacija nas je pripeljala do točke, ko je že kar nekaj podjetij delničarsko "pospravljenih" oziroma imajo dolgoročne lastnike. Ali kot je povedala Ani Klemenčič, ko je omenila, da je delnic že zmanjkalo. Zanimanja za slovenske delnice pa je še zmeraj nekaj - od vzajemnih skladov pa do malih vlagateljev. Seveda ne smemo pozabiti tudi na zaposlene (MBO-je).
  • delničarji so optimistično naravnani - Ko raste, vlagatelji ponavadi niso tako naklonjeni prodaji. Vpliv pohlepa je namreč vse močnejši in vlagatelji se prepričujejo, da bo še boljše. Zato se moramo pri pričakovanjih o bodočih prevzemih spomniti na obdobje po Leku, ko se je na veliko govorilo, katero večje podjetje bo prevzeto naslednje. Žal kar nekaj časa ni sledil noben prevzem in tečaji so se ohladili. Kako bo tokrat, ko se bo umikala država, je težko reči. Dejstvo je, da ni prav nič gotovega. Spomnimo se prodaje Mercatorja (po 158,57 EUR in s pripombo, da se mu ne obeta prav nič dobrega) ali pa Mlinotesta (pod knjigovodsko vrednostjo), ki sta dobra primera, da državna sklada nimata predpisane dobre prakse prodajanje. Vsako podjejte je svoja zgodba. Tudi Intereuropa se lahko proda tako čez noč.

Ni komentarjev:

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...