nedelja, april 15, 2007

KD HOLDING IN SEAWEAY

Ko je leta 2000 zgorel Gorenjev obrat Galvana, smo na borzi zaznali negativno reakcijo vlagateljev. Tokrat pri Seawayu oziroma KD holdingu te rekacije ni bilo zaznati, pa čeprav so ocene škode iz dneva v dan višje.

Razlog lahko iščemo v pozavarovanju AdriaticeSlovenice. AdriaticaSlovenica bo po vsej verjetnosti preplačala upravičeno škodo v Seawayu, saj moramo tu upoštevati interes lastništva KD Holdinga - v kolikor ne bi poplačala, potem bi naložba KD Holdinga v Seawayu izgubila na vrednosti. V primeru poplačila pa itak zavarovalnica dobi krito iz naslova pozavarovanja. V tem primeru bi lahko rekli, da je to win-win kombinacija za KD Holding. Zavarovalnica je s Seawayevim požarom dobila odlično vsebino za prodajni govor (dobro je imeti poslovanje zavarovano) in tako možnost za povečanje prodaje, po drugi strani pa Seaway morebiti dobi finančno inekcijo, ki jo lahko izkoristil v kontekstu nove lokacije. In ja, tudi Gorenje se je po požaru "vrnilo" močnejše.

PS: sem lastnik prednostnih in rednih delnic KD Holdinga.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Matej, kako prideš do podatkov, kaj ima AS pozavarovano?

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...