sreda, november 08, 2006

MANJŠANJE ŠTEVILA ZAPOSLENIH

Današnja napoved, da bo New Yorška borza odpustila 17% zaposlenih (posledica racionalizacije po združitvi z elektronsko borzo Archipelago Holdings), me je spodbudila k pregledu kako je s tovrstnimi racionalizacijami pri nas.

Razen pri Leku, kjer vsako odpuščanje pritegne medijsko pozornost (zaradi tujih lastnikov ter posledic prevzemanja), so v medijih zgodbe o racionalizacijah po prevzemih redke. In to kljub dejstvu, da se to dogaja.

Pri skupini Pivovarna Laško, ki je z nakupom Radenske ter Pivovarne Union in posredno Fructala pridobila veliko podvajajočega se kadra (finance, računovodstvo, marketing, logistika) je bilo pričakovati, da bo racionalizacija oziroma centralizacija prišla "hitro in naenkrat" . Toda pogled na dejansko število zaposlenih razkrije, da so premiki sicer postopni ampak redni:

Kdaj bodo konkretnejši rezultati te racionalizacije stopili v ospredje je težko reči, dejstvo pa je, da bi jih brez tega številne domače "akvizijce" pokopale...


Ni komentarjev:

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...