ponedeljek, november 20, 2006

NAPOVEDI DOBIČKOV

Ob letošnjih devetmesečnih rezultatih smo lahko pri mnogih podjetjih zaznali, da poslujejo bistveno bolje kot pa so načrtovali. Za to jim gre seveda vsa pohvala (čeprav je ponekod potrebno zastavljene plane vzeti s kančkom zadržanosti, saj ne predstavljajo izstopajočega razvoja). Podjetja bi lahko v tem sklopu osvežila letne napovedi.

Sava je danes objavila, da je skupina v 9 mesecih ustvarila 6,5 milijarde tolarjev dobička, hkrati pa je objavila, da za letos pričakuje 7 milijard tolarjev dobička. Ali to pomeni, da bo zadnji kvartal doprinesel samo 500 milijonov tolarjev?

Po vsej verjetnosti ne, saj so bili ti plani sprejeti konec prejšnjega oziroma na začetku letošnjega leta, čeprav so v tokratnem medletnem poročilu to napoved izrecno poudarili (in marsikateri vlagatelj bi to lahko razumel kot da bo zadnji kvartal bistveno slabši kot predhodni):

Sicer bi moral že Savin izstop iz Pivovarne Laško prinesti vsaj pol milijarde tolarjev dobička - paket delnic so kupili marca 2005 in od takrat je tečaj delnic Pivovarne Laško porasel za več kot 20%. Torej je več kot smiselno, da vodstvo osveži napovedi, tako kot to počnejo v tujini, ko skladno s tržnimi razmerami popravijo svoje napovedi...

Ni komentarjev:

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...