petek, november 03, 2006

TEORIJA O POTEZI IN MAKSIMI HOLDING

Današnja objava namere o prevzemu Maksime Holding je pritegnila veliko pozornosti, še bolj pa je bila zanimiva objava, da je FB Investicije kupila Poteza Naložbe. Če ste se pri tem vprašali, zakaj je tak nakup smiselen vam v naslednjih vrsticah ponujam svojo teorijo:

Odgovor je seveda Mercator. Z včeraj sprejeto davčno zakonodajo podjetja ne bodo plačevala samo manj davka na dobiček ampak bodo obračunala tudi nižjo amortizacijo zaradi nižjih predpisanih amortizacijskih stopenj. To bo pozitivno vplivalo na čisti dobiček, kar se bo poznalo predvsem pri podjetjih, ki imajo veliko amortizacijo. To pa je seveda Mercator. Pogled v letno poročilo Mercatorja razkrije, da je skupina Mercator preko zgradb lani ustvarila za 7,5 milijard tolarjev amortizacijskih stroškov (od skupno 17 milijard tolarjev).

Mercator ima amortizacijsko stopnjo za gradbene objekte med 3 in 5%, glede na povprečno nabavno vrednost ter obračunano amortizacijo pa znaša povprečna stopnja okoli 3,5%. Sedaj pa se bo ta stopnja zmanjšala na 3%, kar pomeni, da se bo Mercatorju samo na račun nižje amortizacijske stopnje gradbenih objektov avtomatično povečal dobiček za okoli 1 milijardo tolarjev:


Ne smemo biti presenečeni, če bo naslednje leto dobiček Mercatorja samo zaradi sprememb davčne zakonodaje večji za 10 do 15%...če pa k temu prištejemo še pričakovano odpravo davka na izplačane plače, boljšo prodajo, potem si ni težko razložiti zakaj si nekdo želi obvladovati Mercator. Bodisi preko Istrabenza ali pa posredno preko Maskime holding...

4 komentarji:

Unknown pravi ...

kaj pa menis o 1200 za mahr??

Matej Tomažin pravi ...

Da je to samo ogrevanje...sicer pa nikoli ne veš, kako se posli zapirajo...

Lahko na borzi plačaš 1200 toda zraven daš še kakšen ekstra paket skrit javnosti...

Anonimni pravi ...

Ja, ampak nižja amortizacijska stopnja ne pomeni nič iz vidika denarnih tokov, vsaj v pozitivnem smislu ne. 1 mrd večji dobiček zaradi nižje amortizacijske stopnje, pomeni 230 mio več davka (ki pa je denarni tok) državi, kar je zame kot vlagatelja prej slabost kakor prednost.

Anonimni pravi ...

Ni tako, da amort. stopnje iz davčnih zakonov ne vplivajo na ugotovitev dobička? Za to so pač računovodski standardi - domači ali mednarodni.

 
Zgoraj zapisane misli so moje osebno razmišljanje in v nobenem primeru ne predstavljajo kakršnegakoli investicijskega priporočila. Za to se obrnite na vašega borznega posrednika...